Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

09 Sep. 2022 / 19:37

Regina Elisabeta II-a - un model de statornicie într-un timp de transformări (VIDEO)

INTRO: Domnia de 70 de ani a Reginei Elisabeta a II-a a cuprins austeritatea postbelică din Marea Britanie, tranziţia de la imperiu la commonwealth, sfârşitul Războiului Rece, accederea Regatului Unit în Uniunea Europeană şi Brexitul. Când a preluat tronul a găsit o lume în schimbare rapidă, iar pentru mulţi a devenit un model de statornicie într-un timp de transformări, relatează Moldova 1.


Domnia Reginei Elizabeta a II-a a acoperit 15 prim-miniştri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, şi inclusiv Liz Truss, născută peste un secol, în 1975. Ea a devenit pentru mulţi singura constantă într-o lume în schimbare rapidă: Influenţa britanică a scăzut, societatea s-a schimbat dincolo de recunoaştere şi rolul monarhiei în sine a fost pus sub semnul întrebării.

Regina Elisabeta a II-a a avut o domnie de 70 de ani. În 1952 a venit la tron şi a fost încoronată în 1953.

Totuşi, nimeni nu se aştepta că ea avea să devină regină a Marii Britanii. Născută în 1926 în Mayfair, Londra, ca Elizabeth Alexandra Mary Windsor, prinţesa Elisabeta nu era pe linia de succesiune la tronul britanic.

În 1936, unchiul ei, Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu o americancă divorţată de două ori, atunci tatăl ei, Regele George al VI-lea a preluat domnia, şi în acest fel, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Elisabeta se adresa poporului la radio, şi tot în acea vreme comunica deja cu viitorul ei soţ, Philip, cu care s-a căsătorit în toamna anului 1947. La nunta lor, a participat şi Regele Mihai al României care îi era văr de gradul de trei, ambii sunt strănepoţii Reginei Victoria.

Mandatul Regiei Elisabeta a coincis cu decolonizarea şi tranziţia Imperiului Britanic la Comunitatea Naţiunilor care numără astăzi 14 teritorii în afara insulelor britanice, inclusiv Canada şi Australia. În anii '50 tot mai multe colonii au început să dea jos drapelul Union Jack, proces care a continuat şi nu a fost mereu unul paşnic. Trebuia totuşi să se asigure o tranziţie paşnică şi o asociere voluntară care să menţină vie influenţa britanică. Ultimul teritoriul la care a renunţat coroana britanică este Hong Kong. Regina a avut o atitudine deosebită faţă de Comunitatea Naţiunilor.

Ea a devenit primul monarh care a vizitat Australia şi Noua Zeelandă. Trei sferturi din australieni au văzut-o pe Elisabeta a II-a în persoană. În anii '60, regina a pus pe roate un proces de reforme care, au făcut-o mai deschisă pentru public, a renunţat la unele tradiţii, inclusiv termenul monarhie, înlocuind-ul cu familia regală. În anii '90, membrii casei regale începeau să achite taxe pe veniturile din investiţii.

Totuşi, uneori Elisabeta a doua a fost contestată, mai ales după decesul prinţesei Diana. Familia regală a trecut prin încercări grele, în acelaşi timp cu Regatul Unit, de exemplu tulburările din Irlanda de Nord şi referendumul scoţian. În 2012, Elisabeta a doua arăta încă o dată ataşamentul faţă de Regatul Unit, îi strângea mâna unui fost comandant al Armatei Republicane Irlandeze, structură paramilitară, care îi ucisese verişorul într-un atac cu bombă.

Monarhia poate nu a fost la fel de puternică în ultimii ani de domnie a Reginei Elisabeta, dar cu siguranţă, a câştigat respectul şi simpatia britanicilor.
 

Comentarii