Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Internaţional

19 Aug. 2022 / 10:23

Ucraina şi ONU au convenit asupra asigurării centralei nucleare de la Zaporojie

Ucraina şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) au convenit asupra obiectivelor misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul discuţiilor cu secretarul general al ONU şi cu liderul Turciei, notează BBC, citat de Radio Moldova.

Potrivit lui, Rusia ar trebui să îşi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele de la centrala nucleară din sudul Ucrainei.

Şeful ONU, Antonio Guterres, aflat într-o vizită în Ucraina  s-a declarat „foarte îngrijorat” de situaţia de la centrala nucleară  şi a spus că aceasta trebuie demilitarizată. El a afirmat că este necesar de urgenţă un acord pentru a restabili centrala Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi a asigura securitatea regiunii. 

Autorităţile ruse resping propunerea secretarului general ONU, de a demilitariza zona din jurul centralei nucleare Zaporojie. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaev a spus în cadrul unei conferinţe de presă că propunerea este „inacceptabilă”.

Menţionăm că temerile legate de riscul unui dezastru nuclear au crescut, deoarece Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea instalaţiei controlate de Rusia, ceea ce a determinat apeluri pentru o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrală.

 

Comentarii