Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Moldova 1 Promo

23 Iun. 2022 / 09:41

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Suveranităţii

Republica Moldova marchează astăzi, 23 iunie, Ziua Suveranităţii. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a, a fost adoptată Declaraţia de Suveranitate.

Documentul stipula, în mod clar, supremaţia legilor în RSS Moldova şi prevedea dreptul suveran de a ţine relaţii diplomatice cu alte ţări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituţiei, care, până astăzi, este Legea Supremă a Republicii Moldova.

În textul declaraţiei se menţionează că „suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”.

„Acum 32 de ani, a fost adoptată Declaraţia de Suveranitate. A fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională. Acest document istoric proclamă că Republica Moldova este un stat suveran, unitar şi indivizibil, şi că purtătorul suveranităţii şi singura sursă de putere este poporul. Vă felicit, dragi cetăţeni, cu ocazia acestei zile istorice, Ziua Suveranităţii şi ne doresc nouă, tuturor, ca următorul mare proiect de ţară să fie integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul şedinţei de astăzi a Legislativului. 

Muzeul Parlamentului găzduieşte, de astăzi, o copie a Declaraţiei Suveranităţii Republicii Moldova, alături de Declaraţia de Independenţă a ţării noastre.

Potrivit istoricului Anatol Petrenco, citat de Radio Moldova, adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională.

Comentarii