Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Politic

07 Mai 2021 / 15:33

Aureliu Ciocoi despre bugetul anticipatelor: Nu pot lăsa ţara cu zero lei în fondul de rezervă

După ce Comisia Electorală Centrală a stabilit suma de 125 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că bugetul trebuie redus, întrucât în prezent în fondul de rezervă sunt doar 98 milioane de lei, iar banii pentru alegeri pot fi alocaţi exclusiv din acest fond. Între timp, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat că preşedinta Maia Sandu a scris o scrisoare Guvernului prin care a cerut în mod categoric ca toţi banii din fondul de rezervă să fie alocaţi pentru alegerile parlamentare anticipate, fapt confirmat de şefa statului, relatează Mesager.
„Preşedintele nu are aşa atribuţii ca să ceară categoric să iei toţi banii din rezerva de stat. Suntem într-o perioadă de incertitudine. Adică patru luni noi suntem în incertitudine şi să scoţi toţi banii din rezerva de stat în această situaţie cred că este o greşeală”, consideră liderul PSRM.

De cealaltă parte, Maia Sandu a făcut trimitere la decretul pe care l-a semnat pe 28 aprilie privind dizolvarea Parlamentului, precizând că bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate vor fi identificaţi.

„Este adevărat că Guvernul este obligat conform legislaţiei să aloce bani pentru scrutinul parlamentar”, a declarat preşedinta ţării.

Între timp, şeful interimar al Executivului a declarat la un post privat de televiziune că în fondul de rezervă nu există suficienţi bani pentru organizarea scrutinului, iar Ministerul Finanţelor încearcă să identifice fonduri pentru a asigura buna desfăşurare a alegerilor.

„La ora actuală, noi, Guvernul, în fondul de rezervă, pentru că putem transfera banii către Comisia Electorală Centrală exclusiv din acets fond, avem 98 de milioane de lei. Însă, ca un prim-ministru interimar responsabil nu pot lăsa ţara cu zero lei în fondul de rezervă”, a subliniat şeful interimar al Guvernului, Aureliu Ciocoi.

Pe de altă parte, preşedintele CEC, Dorin Cimil, spune că suma de 125 de milioane de lei poate fi redusă doar dacă va fi micşorat numărul secţiilor de votare peste hotare.

„Suma de 125 de milioane de lei poate fi redusă dacă vom decide să micşorăm numărul funcţionarilor antrenaţi în fiecare secţie de votare. Să micşorăm numărul secţiilor de votare peste hotare noi nu suntem de acord”, a menţionat Dorin Cimil.

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie - 125 de milioane de lei.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

Comentarii