Ştiri

Sursa imaginii: IDIS

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

20 Mar. 2019 / 18:33

IDIS „Viitorul”: Majoritatea întreprinderilor de stat au un nivel scăzut de transparenţă

Majoritatea întreprinderilor de stat din ţară au un nivel scăzut de transparenţă şi deschidere ce tine de organizare şi activitate. Această concluzie a fost făcută astăzi de experţii IDIS Viitorul, în cadrul unui Raport de „monitorizare a transparenţei întreprinderilor cu capital public din Moldova, între reforme, integritate şi credibilitate”. Potrivit expertului Viorel Pârvan, deşi au fost evaluate cele mai mari şi importante întreprinderi din ţară, media lor generală de transparenţă a depăşit puţin peste 17% din 100 maximum posibile, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„O anumită deschidere a întreprinderii noastre se observă la publicarea rapoartelor anuale şi a indicatorilor a rezultatelor economico-financiare. Avem 29 de întreprinderi care au publicat aceste rapoarte şi 42 de întreprinderi care au publicat rezultatele. Am vrut să vedem dacă companiile publică cine sunt de fapt fondatorii, proprietarii şi care sunt cotele părţi deţinute de către de aceştia. Nu este o informaţie complicat secretă”, a spus Viorel Pârvan.

În perioada aprilie – iunie 2018, IDIS „Viitorul”, preluând experienţa slovacă, a monitorizat 68 de întreprinderi de stat, municipale şi societăţi comerciale pentru a determina nivelul de transparenţă în activitatea acestora pentru anul 2017.

Comentarii