Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

30 Iun. 2022 / 20:20

Mircea Geoană: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova, însă nu are capacitatea militară să facă joncţiunea cu regiunea transnistreană (VIDEO)

Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova, însă nu are capacitatea militară să facă joncţiunea pe uscat cu regiunea transnistreană. Declaraţiile aparţin secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană şi au fost făcute în exclusivitate pentru postul public de televiziune. Războiul e unul de uzură şi e important ca Ucraina să aibă resurse suficiente ca să reziste, iată de ce NATO va continua să susţină Kievul şi să întărească securitatea în Republica Moldova, a răspuns secretarului general adjunct al NATO la întrebările corespondentului Moldova 1 la Madrid, Radu Osipov.


„Astăzi nu vedem elemente de îngrijorare de natură militară, o spunem foarte clar, nu sunt motive de îngrijorare pentru Republica Moldova Federaţia Rusă nu are nici capacităţile militare, dar elemente de presiune, de destabilizare, anunţurile şi ameninţările făcut de Dmitri Medvedev după vestea bună de la Bruxelles, evident sunt în atenţia noastră", a declarat Mircea Geoană.

Pachetul de asistenţă al NATO a fost negociat cu guvernul moldovean şi este un răspuns la solicitările autorităţilor de la Chişinău. E nevoie de instituţii de securitate şi militare performante şi de capacităţi de rezistenţă la ameninţările hibride, de exemplu, atacurile cibernetice şi dezinformarea.

„NATO va avea în continuare chiar şi fără aranjamente explicite un anumit rol de stabilizare la nivel regional. Nu trebuie să fii membru NATO ca să beneficiezi că NATO iradiază predictibilitate şi stabilitate, vom vedea cum merg lucrurile şi noi respectăm deciziile suverane ale ţărilor partenere, dacă la Chişinău se decide că direcţia europeană este direcţia şi nu NATO este direcţia cum spune constituţia, e un lucru pe care noi îl respectăm. Nu noi decidem pentru ţările partenere: Cetăţenii", a declarat Mircea Geoană.

De când Rusia a întrerupt pacea în Europa, ţările aliate acordă asistenţă intelligence Republicii Moldova, când Chişinăul are nevoie de informaţii specifice. Totuşi parteneriatul cu organizaţia Atlanticului de Nord a fost lansat încă la începutul anilor '90.

Cele mai reuşite proiecte sunt deminarea câmpurilor după războiul din Transnistria, şi decontaminarea solurilor şi lichidarea pesticidelor moştenite de la Uniunea Sovietică.
 

Comentarii