Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Regional

07 Oct. 2022 / 20:40

Forum la Budeşti: Practicile de absorbţie a fondurilor europene şi preluarea experienţei pozitive din România

Practicile de absorbţie a fondurilor europene şi preluarea experienţei pozitive din România sunt subiectele unui forum, la care participă factori de decizie din instituţii de stat şi private de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul nu a fost organizat la Chişinău, ci în comuna Budeşti, relatează Moldova 1.

Casa de cultură, grădiniţă, centrul de sănătate şi alte edificii din Budeşti au fost renovate din fonduri europene. Acum autorităţile locale din comună implementează mai multe proiecte regionale şi intercomunitare.

„Avem un parteneriat intre Budeşti, Cruzeşti, Tohatin şi Coloniţa. Am fost susţinuţi de proiectul "Comunitatea mea", am realizat constructia trotuarelor. Am mers mai departe la proiectul intercomunitar evacuarea şi transportarea deşeurilor”, a menţionat primarul din Budeşti, Nina Costiuc.

Organizatorii forumului moldo-român îşi propun să susţină autorităţile Republicii Moldova în utilizarea eficientă a fondurilor de preaderare, care vor fi disponibile datorită noului statut de ţară candidată UE.

„Stabilirea parteneriatelor investiţionale şi personale care ulterior sa fie transformate concret în proiecte aplicate concret la fondurile de preaderare disponibile curând pentru instituţiile şi comunităţile din Republica Moldova”, spune directorul IDEP, Iurie Calestru.

„În primul rând, trebuie un personal foarte bine pregătit. Apoi trebuie definite nişte obiective clare pentru ca şi România a făcut greşeli în sensul acesta, nu a fost eficientă la atragerea fondurilor europene şi de multe ori banii au mers în proiecte care nu au rezultate”, a menţionat deputatul în Parlamentul României, Sorin Năcuţa.

„România prin judeţul Iaşi va fi mai mult interconectată la infrastructura Republicii Moldova prin conectări directe, pe care ne dorim să le avem cu Chişinăul şi cu comunităţile de peste Prut", a declarat preşedintele consiliului judeţean Iaşi, Costel Alexei.

Există fonduri europene destinate comunităţilor rurale, iar factorul decisiv în acordarea acestora este obiectivul propus prin realizarea proiectelor finanţate.

„Priorităţile trebuie să reflecte nevoia de la firul ierbii. Nu se fac planificări în birouri la nivel central fără a-i consulta pe cei de la nivel local. Este important ca Republica Moldova să nu comită aceleaşi greşeli pe care le-a făcut România", a spus directorul executiv al Euroinvest România, Alina Popa.

„Transparenţa este primul aspect. Educaţia cetăţenilor Republicii Moldova eliminând acea mentalitate care a fost şi în România că aceste fonduri sunt dedicate, nu sunt destinate tuturor cetăţenilor. Acesta este adevărul: aceste fonduri sunt destinate cetăţenilor Republicii Moldova şi ele pot fi accesate de către toţi cei care îndeplinesc condiţiile”, spune directorul asociaţiei investitorilor români, Dan Nuţiu.

Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE este uneori însoţit de fobii nefondate, induse unor cetăţeni de manipulare sau informare greşită. Instituţiilor mass-media le revine un rol important în promovarea stării reale a lucrurilor.

„În această perioadă când Republica Moldova poate beneficia de fonduri uriaşe pentru a-şi reface instituţiile, economia şi infrastructura, este important să participe toţi cetăţenii. Deci, atmosfera care se instituie în acest proces este importantă şi aici intervine rolul presei de a explica obiectiv avantajele aderării unui stat, în cazul de faţă al Republicii Moldova, la UE”, a menţionat directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Ţurcanu.

Managerii instituţiilor publice din Republica Moldova au împărtăşit din experienţa lor. Ulterior, unii dintre ei vor întreprinde vizite de studii şi vor pleca pentru stagii în secţiile de implementare a proiectelor europene din România.

Comentarii