Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

30 Oct. 2021 / 09:15

29 de ani fără Doina şi Ion Aldea-Teodorovici(VIDEO)

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 29 de ani de la trecerea în nefiinţă a „celor două inimi gemene”, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, viaţa cărora a fost curmată în urma unui accident rutier.


„Aceaşi durere,aceaşi aşteptare şi tot timpul mă întreb de ce m-au lăsat. Fără ei viaţa e foarte tristă”, spune Eugenia Marin, mama Doinei, citată de Moldova 1.

„Aprindem des lumânări  şi ne gândim zilnic la Ion şi Doina, părinţii mei, şi la noi acasă, şi la bunica. O tristeţe este că nu ştiu dacă o să reuşesc în toată viaţa mea să valorific tot ce a rămas după tatăl meu şi după maică-mea. Au fost atât de rodnici că, uite, dupa atâţia ani mai sunt piese care le descoperim”, spune interpretul Cristi Aldea-Teodorovici, fiul cuplului Teodorovici, citat de Moldova 1.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici – „două inimi gemene”, care au bătut în acelaşi ritm şi au ars în acelaşi foc sacru pentru tot ce este frumos, pentru acelaşi ideal naţional. Soţii Aldea-Teodorovici au militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România, au optat pentru revenirea la limba română şi grafia latină. Ion şi Doina Aldea-Teodorovici sunt primii care în anii 90' au cântat despre limba română şi suveranitate, despre Eminescu.

Soţii Aldea-Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Maşina în care se deplasau cei doi interpreţi spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti, România. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională. Doina şi Ion Aldea-Teodorovici sunt înmormântaţi la Cimitirul Central Ortodox din municipiul Chişinău.

Comentarii