Declinul demografic continuă în Republica Moldova, unde anul trecut s-au născut cu peste 5 la sută mai puţini copii decât în anul 2020, iar mortalitatea a crescut cu aproape 12%, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Experţii avertizează că această tendinţă se va menţine şi în următorii ani, relatează Radio Moldova.
În Republica Moldova s-au născut anul trecut 29.200 de copii, cu 1.600 mai puţini decât în 2020, şi s-au înregistrat peste 45 de mii de decese - cu 12% mai multe decât în anul anterior, arată datele Biroului Naţional de Statistică.
Tendinţa de scădere a ratei natalităţii se menţine deja de câteva decenii, potrivit expertului în probleme de populaţie şi demografie, Valeriu Sainsus. Demograful a explicat pentru Radio Moldova că scăderea ratei natalităţii în ţara noastră este influenţată de migraţia populaţiei tinere şi instabilitatea familiei.
„În primul rând, s-a redus drastic cota populaţiei, care este în vârstă de reproducere. S-a modificat foarte mult comportamentul de reproducere. Nu puţin a afectat reproducerea şi instabilitatea familiei, pentru că am atins o situaţie a realităţii când numărul de divorţuri constituie aproape 50% din numărul total de căsătorii. Emigraţii excesive ale tinerilor şi ale familiilor tinere, unde statul nu controlează reproducerea din afara ţării”, a spus Valeriu Sainsus
Valeriu Sainsus a mai precizat că politicile de incurajare a natalitatii populaţiei sunt tardive, întrucât efectele acestor măsuri se vor resimţi în câteva decenii.
Datele statistice mai arată că în anul 2021 a crescut numărul de căsătorii, însă au crescut şi divorţurile înregistrate în Republica Moldova. În anul 2021 au fost înregistrate peste 9.900 de divorţuri, fiind în creştere cu circa 12 la sută comparativ cu anul 2020.
Comentarii