Sursa imaginii:
Postat de: Bogdan Nigai
Ştiri / Social
27 Noi. 2022 / 14:58
Dronele pentru uz personal, tot mai populare în ţara noastră. Ce reguli trebuie respectate pentru utilizarea lor
În ultimii ani, dronele pentru uz personal înregistrează o popularitate tot mai mare, potrivit Autorităţii Aeronautice Civile (ACC). Acestea se utilizează în mare parte pentru efectuarea filmărilor aeriene. Mai, nou şi în agricultură, spun experţii. Totuşi, această tendinţă reprezintă o provocare, atât pentru regulator, cât şi pentru utilizatorii spaţiului aerian.
Drona devine unul dintre cele mai căutate şi solicitate gadget-uri din ţară din ultimii ani. Tendinţa de creştere a vânzărilor de aparate de zbor pentru uz personal este una înregistrată nu doar la nivel naţional, dar şi în întreaga lume. Ca urmare a extinderii domeniilor de utilizare a aeronavelor fără pilot, Autoritatea Aeronautică Civilă a lansat o campanie de informare cu privire la regulile de utilizare a dronelor.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Irina Bodolica, a declarat pentru Radio Moldova că nerespectarea prevederilor legale pot provoca consecinţe negative asupra siguranţei aeronavelor civile şi a pasagerilor aflaţi la bord. „Drona este o aeronavă fără pilot, iar în raport cu ea este aplicată legislaţia din domeniul aviaţiei civile. În calitate de pilot de dronă, sunteţi responsabil să pilotaţi în condiţii de siguranţă. Înainte de a pilota drona, trebuie să citiţi instrucţiunile producătorului şi să vă asiguraţi că zborul preconizat este autorizat de către Autoritatea Aeronautică Civilă. Păstraţi o distanţă de cel puţin 150 de metri faţă de zonele rezidenţiale, comerciale, industriale şi de recreere. Nu pierdeţi niciodată din vedere drona. Păstraţi o distanţă de siguranţă între dronă, persoane şi animale şi alte aeronave”.
În prezent, 90% dintre aeronavele fără pilot se utilizează pentru filmări, iar alte 10 % pentru lucrările agricole, a precizat într-un interviu pentru Radio Moldova inspectorul aeronavelor fără pilot, din cadrul AAC, Anton Danici. „Aeronavele fără pilot au menirea de a efectua filmări aeriene, dar în ultima vreme totuşi devin populare şi sistemele agricole pe baza aeronavelor fără pilot care se folosesc pentru pulverizarea culturilor, precum şi prospecţii agricole, formarea hărţilor digitale a culturilor. Iată, aceste două domenii, eu aş spune, fac acum marea parte din cota utilizării aeronavelor fără pilot. În circuitul civil sunt sute de unităţi, pe când avizate sun zeci. Vă daţi seama că majoritatea aeronavelor fără pilot care operează pe teritoriul Republicii Moldova reiese că operează neautorizat.”
Anton Danici a mai spus că în prezent nu există o bază de date care ar autentifica înregistrarea dronelor. Acest lucru se face automat în procesul de avizare a zborurilor.
Comentarii