Învierea Domnului adună familiile de moldoveni în jurul mesei /VIDEO/
Paştele i-a adunat pe toţi în jurul meselor doldora cu bucate. Gospodinele au pregătit o mulţime de feluri de mâncare, însă în capul mesei au stat pasca şi cozonacul. Obiceiurile moştenite de la străbuni sunt respectate cu stricteţe şi de către locuitorii oraşului Sângera, municipiul Chişinău. În multe familii, de dimineaţă, copiii s-au spălat cu ouă roşii şi bănuţi, relatează Mesager.
De Paşte, toţi cei din familia Lungu, din oraşul Sângera, vor spală faţa cu apă în care se pun un sau roşu, unul alb şi câţiva bănuţi.
„Când venim de le biserică, ne spălăm pe faţă cu ouşor, turnăm aghiazmă, spălăm copii şi pe urmă stăm la masă”, spune Tatiana Lungu.
Gospodinele casei au întins masa cu mâncare tradiţională, iar bărbaţii au avut grijă ca în pahare să fie turnat vin roşu.
„După cum vedeţi, avem pe masă pârjoale, bătute, cozonac făcut proaspăt, pâinea de casă şi vin de casă”, a adăugat Maria Lungu, locuitoare a oraşului Sângera.
„Să servim câte un pahar cu vin roşu, acum la masa de sărbătoare. Vinul roşu care are semnificaţia răstignirii şi sângele Domnului. La cina cea de taină sa serveşte vin roşu, respectiv la noi în casă, în familia noastră, la sărbătoarea în Sfânta zi de Paşti se serveşte vin roşu”, a menţionat Dumitru Bîlici.
Tradiţiile cu sfinţenie şi în familia Bujac sunt respectate din localitate. Înainte de a se aşeza la masă, copiii cântă un colind pascal.
„Am postat şapte săptămâni şi am aşteptat cu nerăbdare, cu fetele împreună, toate au ţinut post şi într-adevăr când vine această sărbătoare, ai poftă şi de mâncare bună şi vrei să te pregăteşti mai mult şi mai mult”, susţine Tatiana Bujac. .
„De obicei venim la părinţi, după asta mergem la nănaşi, după care m-am întâlnit noi oaspeţii, vin finii la noi, iarăşi părinţii, surorile, cumnatele, cu toate rudele aproape. Este o sărbătoare binecuvântată pentru noi şi care ne aduce linişte sufletească”, a adăugat Victoria Gupca.
După o săptămână de la sărbătoarea Învierii, este marcat Paştele Blajinilor.
Comentarii