Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

27 Ian. 2022 / 15:16

Serviciile de ghidare în carieră nu sunt accesate de tinerii cu dizabilităţi din Moldova (VIDEO)

90 la sută dintre tinerii cu dizabilităţi din Moldova nu au accesat niciodată serviciile de ghidare în carieră. Chiar şi aşa, majoritatea dintre ei îşi doresc să aibă o profesie şi să fie independenţi, informează Moldova 1.


Anghelina Jalbă din raionul Făleşti suferă de dizabilităţi locomotorii. De mică îşi dorea să devină kinetoterapeut. Doar că după mai multe discuţii cu profesorii şi părinţii a decis să aleagă o profesie care ar putea să îi asigure o independenţă financiară şi anume de operator.

„Profesia asta cred că o să mă ajute în viitor să pot avea un serviciu, să pot lucra şi să pot avea un venit. Când eu nu înţeleg la lecţii, eu întreb şi profesoara se apropie de mine ca să îmi poată explica materialul. Îmi dă şi exemple”, a povestit Angelina Jalbă, locuitoare din Făleşti.

Aşa că împreună cu diriginta şi profesoara de educaţie economică şi antreprenorială a învăţat cum să facă un plan de afaceri, dar şi cum să îşi aleagă profesia ţinând cont de abilităţile pe care le are.

„Încercăm să ajungem la inima copilului ca să putem cunoaşte ce abilităţi posedă, ca să îl îndemnăm înspre domeniul corespunzător. Identificăm mai întâi abilităţile copiilor cu dizabilităţi cu nişte chestionare şi nu în ultimul rând avem acea convorbire directă cu părinţii”, a menţionat Tatiana Drobnenchi, profesoară.

„Eu ca părinte am discutat cu Anghelina de mai multe ori şi ea avea visele ei, ca orice copil, dar noi am discutat uite ce poţi tu ce să faci şi ce îţi place. Am identificat că ei îi place să lucreze la calculator şi asta ea şi poate să facă foarte bine”, a relatat Ludmila Jalbă, mamă.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică în Republica Moldova sunt peste 174 mii persoane cu nevoi speciale.

Comentarii