Zeci de bătrâni din Republica Moldova şi-au lăsat casele şi s-au cazat în centre de plasament (VIDEO)
Pentru că nu are cine să le poarte de grijă, şi-au lăsat casele şi s-au cazat în centre de plasament. Vorbim despre zeci de bătrâni din Republica Moldova, care după o perioadă de trai în singurătate au simţit că au nevoie de atenţie şi de comunicare. Şederea la azil îi costă pe beneficiari 75 la sută din pensie, relatează Moldova 1.
Acolo, vârstnicii iau masa de trei ori pe zi, sunt consultaţi de medici şi participă la diferite activităţi de creaţie. Lui Ion Moraru, azilul din Sărata-Galbenă îi este casă de aproape cinci ani. Bărbatul spune că a ajuns aici după un accident vascular cerebral.
„Eram cu un picior şi o mână paralizată mergeam de-a târâita. După ce am ajuns aici, m-am ocupat încetişor cu gimnastica, cu una, cu alta. Iaca fiecare are câte o boală dureroasă, nu e o mână, nu e un picior”, a relatat Ion Moraru.
Deşi le este dor de casă, aici oamenii în vârstă au parte de condiţii bune, multă grijă şi afecţiune, ceea ce le face mai uşoară povara bătrâneţii şi singurătăţii.
„Foarte bine. - Ce vă lipseşte aici? - Casa, acasă vreau, oleacă măcar să văd cum e”.
„Tot la timp şi tot curat şi tot bun. Fetele acestea ne îngrijesc, nici acasă nu ne-au îngrijit, aşa cum ele, păcat să vorbim ceva de rău. E foarte bine”.
„Vin, fac curăţenie, tot cumsecade. Mâncare ne dau la timp. Mâncarea e bună. O schimbă în fiecare zi”.
Beneficiarii sunt hrăniţi de trei ori pe zi.
„Mâncare de casă ne străduim mai mult să facem. Meniul îl facem împreună cu sora medicală, după produsele de care dispunem. Avem şi la dietă care sunt cu zahărul şi dăm fără zahăr şi ne străduim să dăm mai mult mâncare de casă”, a spus bucătăreasa Maria Pascaru.
„Bugetul total al azilului constituie 6 milioane 160 de mii. Dintre care 1 milion 163 sunt pentru alimentaţie. Din bugetul 6 milioane 160, 1 milion 400 de mii acestea sunt surse interne, adică din contract, din 75 % care le oprim din pensie. Şi se repartizează, care pentru medicamente, care pentru produse alimentare”, a afirmat directorul azilului de bătrâni, Ivan Pavliuc.
La Azilul de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din satul Sărata-Galbenă sunt cazate 53 de persoane. În Republica Moldova există 33 de aziluri, practic câte unul în fiecare raion.
Comentarii