Sursa imaginii:
Postat de: Rusica Viorica
Ştiri / Cultură
10 Noi. 2022 / 21:00
De Ziua Ştiinţei, autorii celor mai valoroase cercetări au fost apreciaţi cu premii (VIDEO)
Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare a fost marcată astăzi printr-un eveniment organizat de către Ministerul Educaţiei cu suportul Uniunii Europene. Totodată a avut loc şi Gala Premiilor pentru realizări în diferite domenii ale ştiinţei, informează Moldova 1.
Pacea şi dezvoltarea sunt dezideratele acestor vremuri când omenirea se află în faţa atâtor provocări, precum războaiele, pandemia sau încălzirea globală.
„Doar oamenii de ştiinţă pot să vină cu soluţii la aceste provocări, dar ca să reuşim trebuie să revenim la pace şi rolul oamenilor de ştiinţă este ca împreună cu colegii lor din ţările lumii să contribuie la revenirea la pace”, a menţionat Ion Tighineanu, preşedinte AŞM.
Realizările savanţilor au fost prezentate într-o amplă expoziţie a cercetărilor din ultimii doi ani, organizată la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Autorii celor mai valoroase cercetări au fost apreciaţi cu premii, medalii şi aplauze.
„O onoare care mi-a fost acordată pentru ceea ce am reuşit să fac până acum în studierea literaturii, un premiu care apreciază scrisul”, a declarat Aliona Grati, cea care a obţinut Premiul „Grigore Vieru”.
„Sunt în ştiinţă de peste 50 de ani pentru că din studenţie am îndrăgit cunoaşterea, am îndrăgit domeniul meu de cunoaştere, istoria”, a spus Andrei Eşanu, deţinătorul Premiului „Alexandru Boldur”.
„Ce-l face pe un tânăr cercetător sa vină în ştiinţă, cu siguranţă că este pasiunea, fie ca este în domeniul filologiei, fie istorie, chimie, ştiinţe tehnice, dar această pasiune te face să descoperi, să creezi ceva nou”, a precizat Cristina Gherasim, Premiul „Valeriu Canţer”.
„Institutul naţional de cercetări economice elaborează diferite strategii, programe pentru Guvernul Republicii Moldova. Venim cu analize, prognoze demografice”, a specificat Olga Gafauz, Premiu „Paul Bran”.
Şi la festivitatea organizată de Ministerul Educaţiei cu suportul Uniunii Europene cei mai valoroşi cercetători s-au învrednicit de Diplome din partea Guvernului ţării noastre.
„Vă rog să lucrăm în echipă, să vedem cum putem face ca această reformă să ducă cu adevărat la investiţii în cercetare, la recunoaşterea cercetătorilor şi rezultatele să fie integrate real în procesul de dezvoltare a ţării”, a fost mesajul prim-ministrei Natalia Gavriliţa.
Ziua Internaţională a Ştiinţei a fost instituită în anul 2001 de Organizaţia naţiunilor Unite pentru Educaţie.
Comentarii