Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

23 Aug. 2022 / 17:10

Expoziţie de documente „Istoria memoriei prin ceaţa timpurilor”, organizată la Biblioteca Naţională (VIDEO)

Biblioteca Naţională găzduieşte expoziţia de documente „Istoria memoriei prin ceaţa timpurilor”, organizată cu prilejul marcării a 190 de ani de la fondarea instituţiei. Vernisajul cuprinde un spectru variat de publicaţii, din perioada 1918-1944, ce vizau realităţile din Basarabia şi care au fost păstrate în colecţiile speciale secretizate cu statut de „fond secret”, informează Moldova 1.

Expoziţia are interzisă sub eticheta de „fascist”, precum lucrările de istorie şi geografie care vizau problema Basarabiei. „Războiul nostru pentru integrarea neamului", „Basarabia dezrobită", „10 ani de la Unire", scrieri ale marilor scriitori români devenite indezirabile.

Tatiana Gheiceanu, şef secţie Biblioteca Naţională: „Toate aceste documente interzise erau sub eticheta de fascist vizau problema Basarabiei, teritoriile luate din componenta României cum ar fi Basarabia, Nordul Bucovinei. Alte materiale care aduceau prejudicii regimului comunist”.

În biblioteci a existat o cenzură a cărţii şi a altor tipuri de documente, conţinutul cărora ar fi considerat antisovietic. Astfel, în perioada comunistă, aceste publicaţii erau închise în încăperi speciale, fiind scoase din circuit cele mai valoroase cărţi.

„După cel de al Doilea Război Mondial colecţiile acestea secrete au fost depozitate într-un fond special, secret, aşa şi a fost denumit „FOND SECRET”, a spus Tatiana Gheiceanu.

Interdicţiile au avut urmări grave pentru accesul la lectură a generaţiilor de elevi şi studenţi, în special pentru intelectuali.

„Era echivalentă cu confiscarea gândirii libere odată cu obţinerea statului de Bibliotecă Naţională, cu obţinerea independenţei Republicii Moldova s-a trecut la integrarea acestei colecţii de cărţi interzise in colecţiile cu acces liber”.

Cele 80 de exemplare de publicaţii şi manuale rare sunt doar o parte din colecţiile arestate în perioada sovietică şi pot fi văzute la Biblioteca Naţională până la 17 septembrie.

Comentarii