Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

26 Noi. 2022 / 15:08

Din cauza războiului din Ucraina, producătorii autohtoni sunt în căutarea unor noi pieţe de desfacere

Din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi a embargoului Federaţiei Ruse asupra fructelor moldoveneşti, producătorii autohtoni sunt în căutarea de noi pieţe de desfacere. O alternativă în acest sens o constituie ţările arabe. Astfel, de la începutul acestei luni, s-au activat treptat exporturile către ţările din Golful Persic, spun reprezentanţii „MoldovaFruct”. Potrivit lor, această alternativă va impulsiona exportul de mere din ţara noastră.

Piaţa de desfacere din ţările arabe reprezintă o alternativă promiţătoare pentru producătorii de mere din Republica Moldova. Astfel, din luna noiembrie, ţara noastră a început să exporte cantităţi de fructe moldoveneşti în ţările Golfului Persic, iar preţurile la mere pe aceste pieţe cresc treptat.

Totuşi, în prezent, livrarea cantităţilor mai mari de mere este de durată, întrucât există probleme de logistică, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „MoldovaFruct”, Vitalie Gorincioi.

„Nu este foarte uşor de organizat exportul. După începerea războiului, noi nu ne mai putem folosi de porturile din apropiere. Vorbim de portul Odesa, care ne era foarte comod de exportat în ţările arabe. Acum suntem nevoiţi să expediem marfa, mai întâi, în Constanţa, după care să o transportăm în containere şi s-o trimitem pe mare în destinaţiile respective. Sunt nişte aranjamente. Trebuie să găseşti un cumpărător, care este gata să primească această producţie, să aibă documentele respective. Acum este timpul când ca noi să plasăm producţia noastră pe piaţa din India”.

Vitalie Gorincioi mai spune că cinci containere cu mere sunt pregătite pentru a fi transportate în India. Lotul de probă de 100 de tone de mere către India este necesar pentru a obţine autorizaţie de transport de către Republica Moldova. Pentru a exporta în India, producătorii din ţara noastră au nevoie de certificare internaţională şi trebuie să respecte anumite cerinţe sanitare, iar din cauza problemelor de logistică, transportul pe mare poate dura mai mult de o lună. Totodată, cantităţi mai mari de mere vor fi exportate în România, însă acest lucru se va întâmpla la începutul lunii ianuarie 2023.

Anterior, Guvernul de la Chişinău a iniţiat negocieri cu Egiptul pentru a permite exportul de mere fără taxe vamale. Astfel, merele din Republica Moldova vor ajunge în scurt timp şi în Ţara Piramidelor.

Amintim că în acest an, producţia totală de mere constituie circa 400 de mii de tone, aproape cu jumătate mai mică decât în anul 2021. Din luna iulie şi până acum, Republica Moldova a exportat peste 30 de mii de tone de mere, ceea ce reprezintă mai puţin de 8 procente din producţia totală.

Comentarii