Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Economic

20 Oct. 2022 / 19:10

Seceta din ultima perioadă a afectat recolta de nuci (VIDEO)

În acest an, seceta a compromis până şi recolta de nuci. În livezi este în toi adunatul nucilor, iar rezultatul este pe faţă. Deşi, potrivit Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, în anul curent este prognozată o recoltă de 35 mii de tone de nuci în coajă, cu 5 mii de tone mai mare decât anul trecut, calibrul fructelor este mai mic, respectiv şi preţul de vânzare va fi redus. Preţul nu se va schimba mult nici pe piaţa externă, acolo unde se exportă până la 85% din producţie, relatează Moldova 1.


Simion Cerneanu deţine în satul Drăguşeni, raionul Străşeni, peste 60 de hectare de nuci şi 30 de hectare de migdale. Producătorul spune că, în acest an, calitatea nucilor a suferit din cauza secetei.

„Suntem într-o livadă de nuci de 15 ani, cu o suprafaţă de 60 de hectare. Acum merge recoltarea în toi. Avem parte de vreme bună la recoltare. Calitatea nucilor e bună dar calibrul e mic, din cauza secetei din această vară”, declară Simion Cernean, antreprenor.

Mulţi lucrători sunt aduşi din satele învecinate. Sunt şi dintre cei care fac naveta din alte raioane. Spre exemplu acest grup de oameni vine zilnic din raionul Sîngerei. Oamenii primesc zilnic câte 300 de lei.

„La ora 5:00 ne pornim iar la 7:00 începem lucru, până la jumătate la 16:00. Ne ducem mai de vreme ca să reuşim să mai facem câte ceva pe acasă şi să putem ieşi a doua zi la lucru. 300 de lei ne plăteşte ziua şi suntem mulţumiţi”.

„Şi în Călăraşi, Ungheni şi la vie, la cules poamă şi la cireşe, nuci, migdale şi la prăşit. Am fost în toate raioanele dimprejur. Peste tot locul, unde ne cheamă acolo ne ducem”.

„Şi iarna la curăţitul viei, pe zăpadă, pe ploaie. Deoarece totul e scump, comunalele trebuie de plătit şi nu avem unde să muncim. Unde să muncim în altă parte? Nu este de lucru”.

„E greu lucru. Te doare şi spatele şi te îmbolnăveşti de la aşa ceva. Lucru e greu, dar trebuie bani că nu ai de unde să-i ei din altă parte”, spun mai mulţi lucrători.

Din această livadă vor fi culese până la 80 de tone de nuci. Producţia va fi exportată în ţări precum: Spania, Macedonia, Albania, Turcia şi Azerbaidjan. Antreprenorul spune că, anul trecut, a vândut pe piaţa europeană nuca în coajă la preţul de 2,6 euro kilorgramul, iar migdalele au fost comercializate cu 1,4 euro kilogramul. Potrivit Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, în ultimii ani, exporturile s-au ridicat la 11-15 mii de tone de miez de nucă pe sezon.

Comentarii