Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

05 Aug. 2022 / 08:45

Spînu: Dacă Gazprom sistează livrarea de gaze, Republica Moldova va cumpăra gaz de pe piaţa internaţională, iar energie electrică din Ucraina

Dacă Gazprom reziliază contractul cu Moldovagaz, Chişinăul nu va mai procura energie electrică de la Cuciurgan, iar gaz vom cumpăra la preţ de piaţă. Declaraţiile au fost făcute de către vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

„Cel mai mare consumator de gaz din regiunea transnistreană este Centrala de la Cuciurgan, dacă ei nu vor mai avea gaz prin contractul cu Moldovagaz, evident, nu vor mai putea funcţiona şi apare problema energiei electrice. Dar deja avem semnat un contract de urgenţă cu partenerii din Ucraina, vom primi electricitate 100% din Ucraina, la un preţ de aproximativ 75 de dolari”, a spus Andrei Spînu.

Vicepremierul a menţionat că în cazul în care la 1 septembrie Gazprom sistează gazul, Republica Moldova are o rezervă de 24, 5 milioane de metri cubi de gaze care ar ajunge cam pentru o lună, în perioada caldă a anului, şi pentru o săptămână, pe timp de iarnă. Suplimentar, 
Republica Moldova a semnat un acord de credit de 300 de milioane de euro, bani pe care îi va utiliza pentru a suplimenta rezervele de gaz pentru necesităţile interne. Această rezervă de gaz ar ajunge pentru încă circa o lună şi jumătate, în condiţiile în care Termoelectrica va începe să funcţioneze pe păcură şi vor fi implementate şi alte acţiuni de economisire a gazului.

Andrei Spînu a vorbit şi despre compensaţiile ce vor fi alocate pentru sezonul de încălzire, ca urmare a majorării tarifelor la gaze şi energie electrică pentru consumatorii finali. El a menţionat că, în acest an, compensaţiile vor fi oferite în funcţie de veniturile familiei, în baza unui mecanism care a fost aplicat şi anul trecut doar că va fi mai ţintit. Noul mecanism va veni cu suport în factura de gaz, de energie termică şi de energie electrică. „Din calculele noastre aproximativ 80 la sută din toţi consumatorii vor primi compensaţii, pentru că nivelul de sărăcie energetică, o numesc aşa, este destul de ridicat la tarifele care sunt acum”, a precizat vicepremierul.

Referindu-se la decizia privind studiile online, acestea ar putea fi implementate doar în instituţiile de învăţământ, care se încălzesc exclusiv cu gaz

Vicepremierul a precizat că o bună parte din instituţiile de învăţământ din Moldova sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire pot folosi cărbune, iar 116 şcoli din Moldova mai au sobe. În aceste instituţii studiile nu vor fi întrerupte, a precizat Andrei Spînu.

Comentarii