Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

02 Iul. 2022 / 13:49

Vladimir Bolea: „Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale”

Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, sub diverse pretexte juridice sau politice, a declarat fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, în cadrul unei emisiuni de la realitatea.md. Potrivit lui, Guvernul trebuie să pregătească soluţii pentru a asigura ţara cu gaze naturale pe timp de iarnă, relatează Radio Moldova.

„Eu ştiu că la toamnă Gazprom va sista livrarea de gaze în Republica Moldova. Îi aşteaptă momentul cel mai nepotrivit pentru noi sper că achiziţiile o să fie făcute la timp şi o să avem un plan cu România să fim aprovizionaţi, să avem totuşi prin gazoductul Iaşi-Ungheni cantităţi necesare de gaz. Poate cu amânare de plată dacă o să fie posibil. Trebuie să ne pregătim la mai multe scenarii. Federaţia Rusă are şi un motiv juridic să rezilieze contractul când a fost făcut audit, dar este aşa un partener care şi fără motive poate”, a declarat Alexandr Slusari.

De cealaltă parte deputatul PAS, Vladimir Bolea, dă asigurări că indiferent care va fi decizia Gazpromului, Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Oficialul precizează că gazoductul Iaşi-Chişinău este complet funcţional, iar România a început extracţia de gaze din Marea Neagră, ceea ce înseamnă o nouă alternativă.

„România şi-a finalizat procesul şi a scos primul metro cub şi s-a pornit extracţia din Marea Neagră, ceea ce înseamnă un nou tip de sursă de gaze naturale. Ei cum îşi umple rezervoarele lor, pentru că România era unică ţară din Europa care avea umplute rezervoarele pentru perioada de iarnă în proporţie 40 la sută. Deci, posibilitatea ca Republica Moldova să rămâne fără gaze în iarnă este egală cu zero, cealaltă problemă este preţul, iar pentru compensarea preţurilor Guvernul astăzi lucrează la proiecte de compensare ţintite evident pentru păturile sociale”, a relatat Vladimir Bolea.

Deputatul PAS a mai spus că dacă preţul de achiziţie va fi unul foarte mare, autorităţile de la Chişinău mizează pe sprijinul Uniunii Europene. Republica Moldova nu riscă să rămână fără gaze naturale atât timp cât Federaţia Rusă nu a găsit încă o soluţie de livrare a gazelor în regiunea transnistreană, a declarat pentru Radio Moldova, expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov.

„Gazpromul poate rezilia contractul cu Republica Moldova în orice moment, indiferent de sancţiuni. Juridic, Gazprom demult putea rezilia contractul, singurul motiv este că cei din Federaţia Rusă nu au o soluţie ca să livreze gaz în regiunea transnistreană fără contractul actual, ei caută soluţii”, a relatat Victor Parlicov.

Amintim că preţul de achiziţie pentru gazul rusesc în luna iulie este de 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 100 de dolari mai mult faţă de luna iunie. Şeful de la MoldovaGaz, Vadim Ceban a declarat că instituţia va solicita Agenţiei pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, însă nu nu a specificat cu cât.

Expertul în energetică Victor Parlicov susţine că majorarea nu va influenţa tariful final pe care îl achită consumatorii de gaze naturale. El mai spune că revizuirea tarifelor ar putea avea loc nu mai devreme de luna octombrie.

Comentarii