Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

31 Mar. 2021 / 11:50

OMS a înaintat mai multe ipoteze privind originea virusului

La mai bine de un an de la apariţia Coronavirusului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încă nu ştie originea virusului şi a înaintat mai multe ipoteze, se arată într-un nou raport. Cea mai avansată idee ar fi că pandemia a început prin transmiterea bolii de la un liliac la alt animal şi apoi la oameni. Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană (UE) critică raportul OMS şi cer investigaţii suplimentare. Între timp, omenirea se confruntă cu al treilea val al pandemiei, care este mult mai sever. Campaniile de vaccinare decurg într-un ritm lent, iar oamenii au început să-şi verse furia în stradă din cauza noilor restricţii, relatează Moldova 1.

Raportul OMS, de 120 de pagini, oferă patru surse posibile pentru COVID-19: transmiterea directă de la animale, un animal-gazdă care a fost infectat de un liliac, răspândirea prin alimente congelate sau refrigerate, dar şi ultima ipoteză, care este puţin probabilă, după cum afirmă şeful OMS - o scurgere accidentală dintr-un laborator.

„În ceea ce priveşte OMS, toate ipotezele rămân pe masă. Acest raport este un început foarte important, dar nu s-a terminat investigaţia. Nu am găsit încă sursa virusului. Trebuie să urmărim în continuare datele ştiinţifice”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom.

SUA şi alte 13 state critică raportul OMS şi într-o declaraţie comună solicită evaluări independente şi pe deplin transparente. UE a cerut, de asemenea, acces pentru cercetători şi investigaţii suplimentare.

Între timp, multe ţări, cum ar fi şi Estonia, se închid din nou sau prelungesc lockdown-ul. Astfel, până pe 25 aprilie, magazinele neesenţiale rămân închise, iar şcolile vor activa doar online.

Deşi s-a opus instituirii unei carantine, preşedintele Emmanuel Macron se vede nevoit să anunţe noi restricţii, în contextul în care mai mult de cinci mii de francezi sunt în stare gravă la terapie intensivă.

În Spania a intrat oficial în vigoare legea care obligă purtarea măştii în toate spaţiile publice închise sau în aer liber, inclusiv atunci când se află la plajă sau la piscină, chiar dacă nu mai e nimeni în preajmă.

Cum campaniile de imunizare decurg într-un ritm lent, în special din cauza lipsei de vaccinuri, aseară cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, au discutat despre introducerea vaccinului Sputnik V pe piaţa europeană.

Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să inspecteze în Rusia fabricile de vaccin Sputnik V.

Germania a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani, Spania la 65 de ani, iar Canada a anulat administrarea acestui ser pentru persoanele de până în 55 de ani.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford şi-a schimbat denumirea şi este de-acum Vaxzevria, dar vaccinul în sine rămâne neschimbat. Modificarea are loc în urma multor controverse legate de apariţia unor tromboze.

Comentarii