Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

21 Sep. 2022 / 20:39

Maia Sandu a condamnat mobilizarea suplimentară în Rusia şi a cerut retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

„Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, ca şi recenta mobilizare suplimentară de trupe anunţată recent de Rusia. Noi susţinem ferm Ucraina şi independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială în frontierele recunoscute internaţional”, a declarat preşedintele Maia Sandu în cadrul Adunării Generale a ONU la New York.

În acelaşi timp, şefa statului a menţionat că ţara noastră s-a confruntat în 1992 cu un conflict armat, pe Nistru, iar după trei decenii noi încercăm să depăşim consecinţele acestui conflict şi să ne reîntregim ţara. „Singura cale de a obţine acest scop este prin dialog paşnic şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre”, a spus Maia Sandu.

În context, ea a cerut retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor ruse din regiunea transnistreană.

„Odată cu lansarea de către Rusia a războiului în Ucraina, noi avem nevoie mai mult ca oricând să menţinem pacea pe ambele maluri ale râului Nistru. Prezenţa ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea noastră şi sporeşte riscurile de securitate a ţării noastre. Noi chemăm la retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse. Cerem distrugerea muniţiilor din depozitele la Cobasna, ce prezintă periclitează securitatea şi prezintă o ameninţare pentru mediu în întreaga regiune”, a mai spus Maia Sandu în discursul său.

Comentarii