Ştiri

Sursa imaginii: gagauzinfo.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

27 Aug. 2020 / 19:13

Consulatul General al Turciei, inaugurat la Comrat

Problemele şi necesităţile cetăţenilor turci vor putea fi soluţionate mai uşor, graţie unui nou Consulat General al Turciei, care a fost inaugurat astăzi la Comrat. La ceremonie a participat ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoglu, care se află într-o vizită de lucru în ţara noastră. Înaltul oaspete a fost întâmpinat cu un dans popular găgăuz, relatează Mesager.

Potrivit başcanului Găgăuziei, Irina Vlah, extinderea reţelei consulare turceşti vine în întâmpinarea doleanţelor comunităţii locale pentru asistenţa, protecţia şi serviciile consulare, ale căror dimensiuni au cunoscut o evoluţie ascendentă în ultimii ani.

„Turcia este un partener strategic al Moldovei. A fost şi este prietenul Găgăuziei. Inaugurarea Consulatului Turciei este un pas important pentru Găgăuzia. În doar trei-patru ani, cu ajutorul Turciei au fost construite grădiniţe, o casă de creaţie, Centrul de recreere, a fost renovată o casă de cultură şi construit un nou spital. În viitorul apropiat la Comrat va fi finalizată construcţia unui stadion”, a menţionat Irina Vlah.

Ministrul de Externe al Turciei a declarat că în timpul vizitei preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a decis implementarea mai multor proiecte importante pentru cetăţenii Republicii Moldova şi comunitatea găgăuză.

„Implementăm diverse proiecte în Găgăuzia ce ţin de studierea limbilor găgăuză şi celei de stat, repararea spitalelor şi a căminelor de bătrâni. Curând vom începe un nou proiect de edificare a unui colegiu industrial modern pentru peste 500 de studenţi. Construcţia acestuia va începe în viitorul apropiat”, a declarat ministrul Turciei.

„Ne dorim să aprofundăm inclusiv relaţiile economice Moldova-Turcia prin atragerea companiilor turceşti în Republica Moldova, majorarea schimburilor comerciale între cele două ţări până la un miliard de dolari SUA. Folosesc acest prilej ca să-i multumesc ministrului Mevlüt Çavuşoglu în numele poporului Republicii Moldova pentu tot sprijinul care a fost acordat”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Oleg Ţulea.

Delegaţia din Turcia a adus în Moldova un lot de produse sanitare şi câteva aparate de ventilare a plămânilor pentru lupta cu pandemia. Totodată, oficialul a vizitat mai multe obiecte de menire socială pe care Turcia le-a construit în Găgăuzia, printre care o grădiniţă şi un stadion din municipiul Comrat.

Comentarii