Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

30 Noi. 2021 / 20:45

Creşterea ovinelor, o afacere rentabilă pentru un fermier din Parcani, Şoldăneşti (VIDEO)

Creşterea ovinelor poate fi o afacere atractivă şi profitabilă. O demonstrează un fermier din satul Parcani, raionul Şoldăneşti, care după ani buni munciţi în străinătate a decis să se întoarcă în localitatea de baştină şi să continue să se ocupe cu oieritul. O adevărată tradiţie în familia sa, transmisă din generaţie în generaţie, relatează Mesager.



Valentin Stăvilă a muncit în construcţii în Federaţia Rusă peste opt ani, după care a decis să investească într-o afacere în domeniul zootehnic, pentru că avea speranţa că aceasta îi va asigura un venit acasă.

„Aveam o maşină Audi A6 pe care am vrut să o dau să-mi iau o sută de oi. Şi aşa s-a întâmplat că omul mi-a spus că mie nu-mi trebuie maşina şi nici bani la gât. Avea 500 de oi şi 300 de cârlani şi mi-o spus că ţi le dau pe toate, voi lucraţi, iar când faceţi banii mi-i întoarceţi”, a povestit Valentin Stăvilă.

Peste un an şi jumătate, Valentin şi-a răsplătit datoria, iar recent a câştigat un grant din partea AIPA de 145 de mii de lei din care a procurat utilaj de prelucrare a laptelui.

În toată afacerea, Valentin este ajutat de tatăl său, care are grijă să pregătească furaje cu care să hrănească animale pe parcursul iernii.

„Noi toată vara am adunat trei mii de baloturi de fân, de lucernă. Cu un lider din Şoldăneşte cu care trăim bine am făcut baloturi din paie de soia. Vaca, de exemplu, to ţii toată iarna la iesle, dar oaia dacă e oleacă mai liberă, nu-i omăt, cu cât se plimbă mai mult cu atât e mai bine pentru sănătate şi ele mai puţin consumă mâncare ca o vacă. Undeva zece oi mănâncă ca o vacă”, a spus Fiodor Stăvilă.

Statul oferă subvenţii în valoare de 500 de lei anual pentru fiecare animal în parte, însă, ca să beneficieze de acest ajutor, Valentin trebuie să aibă toate actele în regulă. 

„La mine am documentaţie, numai nu am autorizaţie pe stână. Nu pot face autorizaţie pe stână pentru că nu e în afara satului. Acum am început, am scris o cerere la primărie. Primăria mi-a acordat la consiliu să fac stâna pe teritoriul acesta, dar aştept să primesc toate documentele la mână ca să pot face autorizaţie, ca să pot da la nişte subvenţii, ca statul să poată să mă ajute”, a relatat fermierul.

El spune că în ultimii ani cererea de brânzeturi şi carne pe piaţă a crescut, iar concurenţa a scăzut. 

„Acum au rămas tare puţine oi. Când am cumpărat eu oile, am cumărat cu 700 de lei oaia, dar acum să cumperi e 1800-2000 de lei o oaie simplă. O oaie cum sunt ale mele sunt la 3000 de lei. Anul acesta s-a ridicat preţul la oaie şi deja noi socotim că e un plus înainte. Un fermier care se ocupă cu oile, el dacă creşte o oaie, poate să vândă şi poate să scoată banii”, a mai spus Valentin.

Valentin Stăvilă are planuri mari de viitor şi visează să-şi completeze turma cu oi de rasă aduse din străinătate. Totodată, el îşi doreşte să valorifice şi lâna, care în prezent este îngropată sau aruncată.


 

Comentarii