Ştiri

Sursa imaginii: dse.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

08 Sep. 2019 / 18:11

La Cahul a fost inaugurat Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare zona Sud

Ajutor medical rapid şi de calitate pentru 200 de mii de oameni din sudul ţării. Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare „SMURD Sud” a fost inaugurat. Astfel, la Cahul au fost distribuite trei autospeciale şi va fi creat un punct comun al SMURD şi spitalului raional. La lansarea proiectului au participat oficiali din Republica Moldova şi din România, relatează Mesager.

Una din autospeciale poate interveni în cazul incendiilor şi accidentelor şi are un spaţiu destinat transportului de pacienţi. O altă maşină, cu dimensiuni mai mici, este specializată în acordarea primului ajutor, iar al treilea echipaj - terapie intensivă mobilă, cu doi paramedici - un medic şi un asistent medical.

Oamenii din Cahul se simt în siguranţă acum, mai ales că au auzit de intervenţiile echipajelor SMURD. Începând cu 2014, SMURD a intervenit în 13 mii de situaţii de urgenţă pe cale terestră şi de 57 de ori - cu elicopterul.

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a apreciat suportul României în implementarea proiectului SMURD Moldova.

„Trebuie să construim cât mai multe spaţii comune de acţiune şi legături de-a lungul Prutului, iar proiecte precum SMURD Sud reprezintă dovada netăgăduită a faptului că autorităţile române acţionează ca de la frate la frate în raport cu cetăţenii Republicii Moldova. Cel mai important din instituţiile româneşti care să fi salvat la propriu mai multe vieţi ale cetăţenilor Republicii Moldova este SMURD”, a declarat Andrei Năstase.

„Era un proiect mai mic, au fost aduse un număr de câteva maşini din partea Guvernului României şi am început ideea SMURD-ului în Republica Moldova. Normal, nu dotarea, întotdeauna, este cea care contează cel mai mult. Fără resursa umană şi fără oameni care să creadă în idee şi să dezvolte ideea mai departe, dotarea rămâne doar nişte maşini care stau undeva”, a precizat Raed Arafat, secretar de stat, Ministerului Afacerilor Interne din România.

„Cred cu tărie în faptul că viitorul Republicii Moldova este doar un viitor împreună cu naţiunile membre ale Uniunii Europene, pentru asta este nevoie în continuare de angajament de responsabilitate şi de astfel proiecte de succes care cu siguranţă vor reprezenta modele şi pentru altele care vor urma”, a menţionat ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă.

Proiectul SMURD zona Sud a costat 3,5 milioane de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Comentarii