Sursa imaginii:
Postat de: Vasile Cojocari
Ştiri / Regional
03 Apr. 2019 / 15:44
Măsurile de protejare a resurselor acvatice, discutate la Soroca
Cu anii resursele de apa devin tot mai insuficiente. În prezent, unui locuitor al ţării ii revine cca 500 de m3 de apă, în timp ce standardul internaţional este de 1700 m3 pe cap de locuitor sau de peste trei ori mai mare. Subiectul a fost discutat la Soroca, la o conferinţă regională, la care au fost propuse mai multe măsuri de valorificare şi protejare a resurselor acvatice, relatează Moldova 1.
Specialiştii susţin că în Nistru şi Prut, care sunt principalele surse de apă din ţară, calitatea apei este relativ bună, ceea ce nu se poate spune de râurile interne.
„Dacă vorbim de râurile interne, acestea se clasifică în rândul râurilor foarte poluate, sunt de clasa a 4-a şi a 5-a, şi aici e foarte important să întreprindem măsuri concrete pentru a ridica clasa acestor râuri, cel puţin până la o clasă bună”, a spus directorul adjunct al Apelor Moldovei, Radu Cazacu.
„Noi ne bucurăm ca societate civilă că, de fapt, astăzi ceea ce este va face posibil ca şi primăriile care sunt pe malul Nistrului, fie că sunt pe malul altor râuleţe care sunt afluenţi ai Nistrului să conştientizeze că asta e o problemă enorm de importantă”, a spus reprezentantul Mişcării Ecologiste, Valentina Jambă.
Specialiştii propun o modalitate europeană de management al bazinelor hidrografice.
„Adică nu mai este o abordare strict locală, sau o abordare raională, este o abordare în care tot bazinul hidrografic este administrat de către toţi actorii implicaţi sau beneficiari ai unui fir de apă. Noi ne legăm mari speranţe de acest model european de administrare a bazinelor hidrografice, fiindcă noi transferăm o parte din răspundere direct spre comunităţile locale. Vor beneficia de apă nu doar cei de la izvoare şi primele două, trei localităţi, dar atât cât trece un râu el trebuie să aducă apă pentru toate localităţile, pentru toţi cetăţenii în egală măsură”, a declarat preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă.
Strategia naţională de alimentare cu apă este in proces de actualizare, cu un plan de acţiuni pentru următorii 4 ani.
„În primul rând aprecierea corectă a resurselor de apă care sunt disponibile, atât cele de suprafaţă cât şi cele subterane. De asemenea aplicarea unei metodologii privind evaluarea calităţii resurselor de apă, analiza eficienţei economice a utilizării resurselor de apă”, a menţionat reprezentantul Institutului de Ecologie şi Geografie, Iurie Bejan.
La finalul conferinţei, organizată de Mişcarea Ecologistă din Moldova, a fost prezentată expoziţia cu genericul Apele Moldovei. Resurselor de apă subterane le revine în prezent 65% din volumul total al apei consumate, din care se alimentează 95% din populaţia rurală şi 35% din cea urbană, prin intermediului a 3000 de fântâni arteziene. Apelor de suprafaţă le revine aproape 35 la sută din consum, iar lacurilor de acumulare şi izvoarelor - 0,2%.
Comentarii