Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

09 Aug. 2022 / 21:48

Seceta ameninţă sectorul zootehnic din Republica Moldova: Fermierii nu au cu ce hrăni animalele (VIDEO)

Preţul mic la lapte, costurile mari de întreţinere a fermelor de animale, dar şi deficienţa de nutreţuri a determinat mai mulţi antreprenori să îşi sacrifice animalele. În condiţii actuale, sectorul zootehnic ar putea ajunge în prag de colaps, iar Ministerul Agriculturii anunţă că pentru a susţine domeniul vor fi oferite subvenţii, transmite Moldova 1.


Vasile Marvoian din Bulboaca, Anenii Noi, de mai mulţi ani are o afacere cu caprine şi deţine peste 200 de capete. Arşiţa a pârjolit păşunile din apropierea stânei, iar ca să nu-i piară animalele de foame, singura soluţie a fost să folosească rezervele de nutreţ. S

„Nu-i deloc nici iarbă, seceta e mare, avem nişte rezerve de anul trecut, de anţărţ. Ne adresăm la cei la care au crescut popuşoi, ne mai ducem şi aducem popuşoi, de acest verde le mai dăm”.

Slăbite, animalele mănâncă cu lăcomie firile de iarba răsărite după ploile din ultimele zile. Victor povesteşte că din cauza secetei şi cantitatea de lapte a scăzut cu 50 la sută.

„De nevoie mănâncă ce este, ea nu are de unde alege. Dacă e flămândă trebuie să mănânce, şi copaci poate să roadă. Bine că acum este verdeaţă, dar până acum era totul gol. Laptele cu cât a scăzut? În comparaţie cu anul trecut a scăzut în jumătate, chiar şi mai mult. Uneori când era seceta ele deloc nu aveau”.

Costuri mari de întreţinere, lipsa hranei şi a forţei de muncă a adus sectorul zootehnic în prag de colaps. Pentru a dezvolta acest domeniu autorităţile oferă subvenţii.

„Noi avem susţinere foarte mare pentru crescătorii de animale. Dacă cumperi animale noi plătim 50 la sută din subvenţii şi dacă animalele sunt de lapte la subvenţia de 50 la sută, noi plătim încă 20 la sută în plus pentru fermele care produc lapte. Şi în plus la toate fermele de lapte toate investiţiile cresc cu 20% din partea statului”, a relatat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

În ultimii zece de ani, numărul fermelor din Republica Moldova a scăzut drastic. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică numărul bovinelor a constituit anul trecut 96 de mii faţă de 270 de mii în 2020, iar numărul de ovine 400 de mii faţă de 900 mii. Anual, Republica Moldova importă 30% din necesarul de lapte, 40% din necesarul de unt şi 60 la sută din consumul de caşcavaluri şi brânzeturi.

Comentarii