Sursa imaginii:
Postat de: Rusica Viorica
Ştiri / Social
08 Apr. 2022 / 20:56
Ana Revenco: „Ţara noastră ar putea să devină un protector al spaţiului de securitate pe flancul estic al UE”
Conferinţa de la Berlin, organizată pe data de 5 aprilie, a schimbat perspectiva din care este privit sistemul afacerilor interne din Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, în cadrul unei „Ediţii speciale” de la Moldova 1. Potrivit şefei de la MAI, oficiali din mai multe state au discutat necesitatea extinderii centurii de securitate a spaţiului european, prin includerea Republicii Moldova în ecosistemul intergrat de securitate al UE.
„În contextul în care avem un război, aici pe flancul estic şi situaţia este instabilă, În regiunea bazinului Mării Negre s-a ridicat şi nivelul de ameninţări în raport cu criminalitatea transfrontalieră şi securitatea la frontieră dintre Republica Moldova şi Ucraina. La fel este expusă, dat fiind faptul că grănicerii ucraineni au fost mai degrabă detaşaţi pentru acţiuni de defensivă. Ţara noastră ar putea să devină un protector al acestui spaţiu de securitate pe flancul estic al UE. În asta a constat dialogul nostru cu ţările participante”, a declarat Ana Revenco.
Totodată, Revenco şi-a exprimat speranţa că ţările se mobilizează pentru a acorda un suport.
„Suportul imediat ar fi pentru oganele de protejare a ordinii publice pe interiorul ţării. Or, avem un afllux intens de refugiaţi. Practic, în două săptămâni ne-am pomenit cu un oraş nou, care are nevoie de siguranţă, securitate. Sunt mai multe provocări la care trebuie să facem faţă, aici, în ţară şi la fel pe segmentul de frontier. Avem nevoie să ne consolidăm capacitatea, prin control, tehnologii şi tehnică. Delgaţia UE la Chişinău va aloca 15 milioane euro”, a precizat şefa de la MAI.
Fiind întrebată despre cum ar putea fi oamenii protejaţi de eventualitatea unui atac, inclusiv nuclear, Ana Revenco a răspuns:
„De la începutul războiului, specialiştii au creionat un ghid de răspuns comportamente şi acţiuni care poate şi trebuie să le facă fiecare om. Acest ghid este plasat pe pagina web al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Asta ar însemna primul pas spre conştientizare. Este scris într-un limbaj uşor. Orice încăpere care este subterană serveşte auutomat drept o încăpere în care poţi pleca pentru a te proteja în cazul unei alerte e timp bombardament, or în caz de atacuri radiologice, acest ghid ne arată ce să faci şi cel mai important ce să nu faci ca să nu dăunezi”, a conchis ministra.
Amintim că războiul în Ucraina a început pe 24 februarie, la ordinul preşedintelui rus de „demilitarizare” şi de „denazificare” a Ucrainei printr-o aşa zisă operaţiune militară specială.
Comentarii