Sursa imaginii: Economica
Postat de: Vasile Cojocari
Ştiri / Social
08 Mar. 2019 / 10:40
Experţi: Spitalele de psihiatrie nu sunt dotate corespunzător categoriilor de pacienţi internaţi
Spitalele de psihiatrie şi centrele de plasament temporar nu sunt dotate corespunzător categoriilor de pacienţi internaţi, dar în ultimii ani se atestă o îmbunătăţire a serviciilor prestate. O spun experţii în domeniu, care au inspectat cele trei spitale de profil şi cele şase centre de plasament temporar din ţară. Specialiştii susţin că deşi rezidenţii centrelor beneficiază de libertate şi un mediu mai bun de trai, aceştia nu au cunoştinţe şi abilităţi pentru a se descurca pe cont propriu, relatează Mesager.
Deşi în ultimii ani sistemul de servicii psiho-neurologic a fost reformat şi internatele au fost transformate în Centre de plasament temporar a persoanelor cu dizabilităţi, experţii susţin că blocurile în care locuiesc beneficiarii nu întotdeauna sunt adaptate necesităţilor lor. De multe ori pacienţii nu sunt supravegheaţi 24 de ore fapt ce duce la violenţă şi abuz.
„Clădirile nici arhitectural nu sunt acomodate la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, foarte multe persoane cu dizabilităţi senzoriale nu au acomodate odăile sau alte servicii pe care le prestează în aceste centre. Persoanele care au disabilităţi de vedere nu toate au ochelari sau tratamentul de care au nevoie”, a declarat expertul în Drepturile Omului, Ioana Străisteanu.
„Persoanele au oportunităţi foarte mici de a face activităţi pe parcursul zilei, pentru că în afară de asistenţă medicală, de alimentaţi de îngrijire, practic nu există alte oportunităţi. O parte din beneficiari care au abilităţi şi au dorinţă merg în localitate să muncească dar şi aici uneori se întâmplă abuzuri pentru că oamenii nu ştiu să calculeze bani, pentru că nu există activităţi de instruire în instituţii şi o bună parte din ei nu au făcut niciodată şcoală”, a spus specialistul Keysone Moldova, Nelea Panfil.
Cu toate acestea situaţia este mai bună decât în alţi ani.
„Situaţia se îmbunătăţeşte în aceste instituţii dacă e să comparăm cu ultimii ani, există progrese dar la capitolul drepturile omului mai avem de lucru, ca aceste cazuri constatate de noi să fie eliminate pe viitor, dacă în anii precedenţi aveam un număr mult mai mare de pacienţi internaţi în spitalele de psihiatrie, acesta a fost diminuat, spre exemplu Spitalul de psihiatrie care avea anii precedenţi câte 10 mii de internări, acum avem câte şapte mii de internări”, a declarat directorul IDOM, Vanu Jereghi.
Experţii recomandă autorităţilor să se concentreze pe crearea serviciilor comunitare sociale şi medicale. În RM sunt 3 spitale de psihiatrie şi 6 centre de plasament temporar a persoanelor cu dizabilităţi. În ţara noastră, conform statisticelor trăiesc peste 88 de mii de persoane cu diferite tulburări mintale.
Comentarii