Independenţa Republicii Moldova: Semnificaţia simbolurilor de stat (VIDEO)
Drapelul, stema şi imnul reprezintă simbolurile Republicii Moldova, care au fost cerute la Marea Adunare Naţională din 27 august 1989, printr-o rezoluţie specială, care avea două articole. Astfel, participanţii au cerut considerarea drapelului naţional de stat drept tricolorul cu stema istorică a Moldovei pe fundalul galben. De asemenea, au optat pentru elaborarea unei steme noi şi a unui nou imn ale republicii, conform tradiţiei istorice şi aspiraţiilor dintotdeauna ale poporului moldovenesc. Aceste simboluri se regăsesc şi astăzi în Constituţia Republicii Moldova.
Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei ţării. Acesta reprezintă o pânză dreptunghiulară, în culorile proporţionale ale tricolorului: albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben Stema de Stat a Republicii Moldova.
Drapelul de Stat simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Drapelul de Stat al Republicii Moldova a fost arborat pe sediul Parlamentului la 27 aprilie 1990, cu aplicarea deasupra a Stemei de Stat la 3 noiembrie 1990 şi având pe câmpul galben semnăturile deputaţilor din primul Parlament. Ziua Drapelului de Stat este sărbătorită pe 27 aprilie.
Stema a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în Republica Moldova. Îşi are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Ţării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roşie şi albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.
Toate elementele reprezentate în scut sunt de aur, iar scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtând în cioc o cruce de aur, ţinând în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în cea stângă un sceptru de aur. Stema de stat este proiectul pictorului Gheorghe Vrabie. Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM, în şedinţa din 30 octombrie, a decis susţinerea proiectului Vrabie-Dogaru, iar la 3 noiembrie 1990, după dezbateri deloc uşoare, Sovietul Suprem a adoptat prin lege noua stemă de stat.
Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova. Cântecul „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici, muzica de Alexandru Cristea şi aranjament de Valentin Dânga. Poezia „Limba noastră” a fost scrisă de poetul, folcloristul, lingvistul, traducătorul şi publicistul Alexei Mateevici la 17 iunie 1917. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deşteaptă-te Române”.
La 7 iunie 1994 Parlamentul Republicii Moldova a înlocuit provizoriu imnul cu piesa „Limba noastră”, până la aprobarea unui nou imn elaborat prin concurs. Societatea civilă a protestat vehement împotriva acestei hotărâri, iar intelectualitatea de creaţie a sabotat deschis concursul, care a eşuat.
În cele din urmă, la 22 iulie 1995, Parlamentul a votat Legea cu privire la Imnul de Stat al Republicii Moldova, prin care "Limba noastră" devenea imn de stat oficial al ţării. Regulamentul privind intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova a fost aprobat la 15 octombrie 1998.
Comentarii