Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

14 Dec. 2021 / 20:51

Ministra Sănătăţii: În Moldova deocamdată nu a fost depistată tulpina Omicron a Coronavirusului

În Republica Moldova deocamdată nu a fost confirmată noua tulpină a Cornavirusului, Omicron, însă nu este exclus că în curând ar putea apărea. Pe de altă parte, varianta Delta este deja într-o circulaţie comunitară şi marea majoritate a cazurilor COVID-19 pozitive sunt Delta. Declaraţiile au fost făcute de ministra Sănătăţii în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Noile tulpini ale Coronavirusului pot fi depistate şi în ţara noastră. Asta după ce, luna trecută, Republica Moldova a primit în dotare utilaj performant pentru identificarea variantelor de mutaţie a virusului SARS-CoV-2..

„Noi avem prognoza realizată pentru următoarele şase luni. Un nou val este prognozat pentru sfârşitul lunii februarie-martie. Ar putea să vină mai devreme, având în vedere contagiozitatea foarte înaltă a tulpinii Omicron. Luând în calcul că vin sărbătorile de iarnă şi circulaţia va fi foarte înaltă, va trebui să transpunem scenariul vechi, când a explodat Delta. Putem să ne aşteptăm că în curând va apărea şi la noi Omicron. Partea bună e că avem secvenţiatorul, dar avem cetăţenii care nu cred în el. Totodată, avem o rată foarte joasă de vaccinare”, a accentuat ministra.

Ala Nemerenco a reiterat că unica modalitate de prevenire a infecţiei cu COVID-19 este vaccinarea. Chiar dacă unele persoane vaccinate se îmbolnăvesc, acestea fac o formă uşoară, fără a ajunge în terapie intensivă, precizează ministra. Cât ţine de doza booster, Ala Nemerenco afirmă că aceasta „va salva” doar persoanele care au fost vaccinate pentru a „avea o siguranţă mai înaltă”.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, acoperirea naţională cu o doză de vaccin anti-COVID constituie aproape 29%, cu schemă completă – aproape 28%. În total, au fost administrate 1.684.582 doze de vaccin. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schemă completă e înregistrată în Chişinău – 42% şi Soroca – 31%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 17%, Sîngerei şi Leova -19%.

Comentarii