Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

05 Aug. 2022 / 20:55

Numărul cazurilor de boli diareice este în creştere: 450 de cazuri înregistrate săptămâna trecută (VIDEO)

În perioada de vară, numărul cazurilor de boli diareice este în creştere. Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătare Publică anunţă că doar în ultima săptămână au fost înregistrate 450 de cazuri de boli diareice acute, cu 43 de cazuri mai multe faţă de săptămâna trecută. Cei mai afectaţi sunt copiii, care constituie peste 65 la sută din numărul total de cazuri. Medicii vin cu un şir de recomandări pentru a preveni infectarea, relatează Moldova 1.

„În fiecare sezon de vară avem o creştere a bolilor diareice acute la copii. Din motivul că merg în colectivităţi şi acolo sunt expuşi unui risc mai mare de îmbolnăvire, nu se respectă cu stricteţe măsurile de igienă de profilaxie şi deoarece se consumă acum în perioada de vară produse care au un risc de a fi alterate", a relatat medicul pediatru Olesea Guler.

Totuşi, părinţii spun că sunt atenţi la produsele pe care le oferă copiilor, în special în perioada de vară.

„Stilul de viaţă sănătos, fructe, hidratare, igiena mâinilor, fructele să fie bine spălate".

„Încercăm să prevenim, să spălăm mai des mâinile după fiecare primblare, explicăm copiilor regulile de igienă".

„Îi dăm mâncare de acasă, gătită în condiţii de casă şi atât".

Igiena riguroasă este cel eficient mod pentru a preveni bolile diareice spun medicii. 

„Să-şi spele cât mai des mâinile cu apă şi săpun, să fie spălate corespunzător produsele alimentare să fie prelucrate bine termic, să evite contactul cu persoanele care presupune că ar avea o clinică de boală diareică acută cum ar fi febră, scaune lichide".

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă ca în cazul apariţiei semnelor clinice precum febră, dureri în abdomen, greţuri, vomă, diaree, să consulte de urgenţă a medicului de familie sau să apeleze la 112.

Comentarii