Ştiri

Sursa imaginii: ebu.ch

Ştiri / Comunicate TRM

06 Dec. 2023 / 14:06

37 de ţări vor participa la Eurovision Song Contest 2024

La data de 5 decembrie 2023, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UERT) a prezentat lista radiodifuzorilor publici din 37 de ţări, care vor participa în cadrul celei de-a 68-a ediţie a competiţiei muzicale Eurovision Song Contest.

Iată care sunt cei 37 de radiodifuzori care vor lua parte în cadrul concursului: 
Albania (RTSH), Armenia (AMPTV), Australia (SBS), Austria (ORF), Azerbaidjan (Ictimai TV), Belgia (RTBF), Croaţia (HRT), Cipru (CyBC), Cehia (CT), Danemarca (DR), Estonia (ERR), Finlanda (YLE), Franţa (FT), Germania (ARD/NDR) Georgia (GPB), Grecia (ERT), Islanda (RUV), Irlanda(RTE), Israel (KAN), Italia (RAI) Letonia (LTV), Lituania (LRT), Luxemburg (RTL), Malta (PBS), Moldova (TRM), Olanda(AVROTROS), Norvegia (NRK), Polonia (TVP), Portugalia (RTP), San Marino (RTV), Serbia (RTS), Slovenia (RTVSLO), Spania (RTVE), Suedia (SVT), Elveţia (SRG SSR), Ucraina (Suspilne), Marea Britanie (BBC).

Dintre cele 37 de ţări participante, 31 vor concura în semifinalele de pe 7 şi 9 mai, iar cele 10 ţări din fiecare semifinală,  care vor acumula cel mai mare punctaj, vor concura în finala de pe 11 mai alături de grupul de ţări din Big Five - Italia, Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi ţara gazdă, Suedia.

Luxemburg se va alătura ediţiei de anul viitor a concursului muzical, în contextul în care ultima participare a ţării a fost în anul 1993.

La moment, România nu a confirmat participarea în cadrul Eurovision 2024, însă discuţiile continuă cu Societatea Română de Televiziune (SRT), cu privire la o potenţială participare.

Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, aceasta devenind prima femeie, dublă câştigătoare din istoria competiţiei muzicale. Primul câştig al cântăreţei suedeze a fost în anul 2012, cu piesa Euphoria.

Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa Soarele şi Luna. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa Hey mamma.

Sursa imaginii: eurovision.tv

Comentarii