Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate TRM

16 Ian. 2024 / 17:13

Posturile publice TV Moldova 1 şi Radio Moldova produc conţinut în limba ucraineană pentru refugiaţii ucraineni

O serie de emisiuni informative şi de divertisment în limba ucraineană au fost lansate în grila de programe a posturilor publice TV Moldova 1 şi Radio Moldova. Programele au fost create cu implicarea refugiaţilor ucraineni şi a echipei Radiodifuzorului public.

Una dintre aceste producţii este emisiunea informativ analitică ЩоТижневик, dedicată celor mai importante evenimente ale comunităţii ucrainene. Fiecare ediţie conţine ştiri de ultimă oră despre situaţia din Ucraina, dar şi istorii personale ale refugiaţilor care s-au integrat cu succes în societatea moldovenească.

Daria Russu, producătoarea emisiunii „Щотижневик”, susţine că: ”Suntem foarte recunoscători UNESCO şi Guvernului Japoniei pentru sprijinul pe care îl acordă refugiaţilor din Ucraina în această perioadă dificilă. Este important pentru ucraineni să se vorbească despre ei, ca tragediile prin care trec ei şi familiile lor să nu fie scoase de pe ordinea de zi. Dar este şi mai important ca ei înşişi să aibă o voce. În cadrul echipei emisiunii Щотижневик, credem că principiul "nu vorbiţi despre noi fără noi" este unul dintre cele mai importante principii ale jurnalismului etic şi suntem bucuroşi că prin acest proiect avem ocazia să le dăm ucrainenilor o voce nu doar în faţa camerei, ca protagonişti ai materialelor jurnalistice, ci şi în spatele cadrului, ca parte a echipei de creaţie.”

Programul „Щотижневик” poate fi urmărit în fiecare sâmbătă, începând cu ora 17:00.

Din luna noiembrie 2023, în cadrul emisiunii „Zuper Show” a fost lansată rubrica „Exploratorii limbii române”, ce cuprinde  o serie de episoade educative, destinate studierii limbii române de către copiii din Ucraina şi are drept scop facilitarea integrării sociale a ucrainenilor prin învăţarea expresiilor uzuale în limba română. Rubrica este difuzată duminica, în cadrul emisiunii „Zuper Show”, de la ora 09:30. 

Postul Radio Moldova difuzează, în cadrul emisiunii „Відродження”, podcastul „Istoria mea în 5 minute”.  Proiectul radiofonic constă în prezentarea istoriilor de viaţă ale copiilor ucraineni şi parcursul acestora în contextul integrării într-o nouă cultură şi societate.

În cadrul emisiunii radiofonice „Zuper Amicii”, urmează să fie difuzate 15 episoade ale podcastului în limba ucraineană Sunt sigur online. Acesta va prezinta modalităţile prin care  copiii şi adolescenţii se pot proteja de pericolele din mediul online. 
Programele televizate şi radiofonice sunt produse în  cadrul proiectului „Sprijinirea refugiaţilor ucraineni prin mass-media”, implementat de TRM în parteneriat cu UNESCO şi cu suportul financiar al Guvernului Japoniei. 


 

Comentarii