Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate TRM

01 Feb. 2023 / 13:22

Reprezentanţii „Teleradio Moldova” au participat la forumul din Vaslui „Impulsionarea Absorbţiei Fondurilor Europene de către Republica Moldova - ţară candidată la UE”

În oraşul românesc Vaslui, aflat la 150 de kilometri de Chişinău, a avut loc, pe data de 31 ianuarie, forumul „Impulsionarea Absorbţiei Fondurilor Europene de către Republica Moldova - ţară candidată la UE”. Evenimentul a reunit instituţii şi organizaţii de pe ambele maluri ale Prutului, interesate în discutarea bunelor practici de absorbţie a fondurilor europene.

Din partea TRM au participat Vlad Ţurcanu, Directorul General al IP Compania „Teleradio-Moldova” şi Daria Capaţîna, Şefa serviciului Comunicare şi Relaţii Internaţionale. Forumul a  fost organizat de  Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EuroNest, Consiliul Judeţean Vaslui şi Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Moldova (IDEP), fiind găzduit de Centrul de Resurse pentru Afaceri.

„Teleradio Moldova” a stabilit contacte cu partenerii  din România, în vederea realizării unor proiecte cu finanţare europeană în echipe de proiect mixte moldo-romane. În urma forumului, reprezentanţii „Teleradio Moldova” şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EuroNest au semnat un memorandum de colaborare. 

Forumul a găzduit peste 200 de conducători ai instituţiilor din Republica Moldova, reprezentanţi a zeci de instituţii printre care instituţii medicale, Consilii raionale şi judeţene, primării, grădiniţe şi universităţi, asociaţii profesionale şi de afaceri.  Asociaţia EuroNest, are scopul de a pregăti şi promova, la toate nivelurile, proiecte destinate dezvoltării regionale şi de a obţine finanţări interne şi externe necesare derulării acestora. 

Printre speakerii evenimentului au fost: 
  • Dumitru Buzatu, Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui;

  • Dan Nicu, Consultant principal, Cancelaria de Stat, Biroul politici de reintegrare, Republica Moldova;

  • Ionel Constantin, Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui;

  • Vlad Ţurcanu, Director General, Compania „Teleradio Moldova”;

  • Sergiu Manea, CEO, Asociaţia Patronală a Industriei Turismului APIT, Republica Moldova;

  • Alina Popa, Director executiv ADI EuroNest.

În discursul său, Vlad Ţurcanu a declarat că: „România arată o deschidere extraordinară din acest punct de vedere. Sunt sute de funcţionari moldoveni, de la primării, şcoli şi alte instituţii, care au învăţat în ultimele luni practici europene de absorbţie a fondurilor europene. Sunt mulţi ani de când aşteptăm să se ivească o asemenea oportunitate, ca să se lege asemenea colaborări dintre factori şi entităţi din Republica Moldova şi România. Dincolo de rezultatele pe care le pot aduce asemenea colaborări, e vorba despre lucruri care comportă o anumită legătură sufletească, care nu poate fi exclusă. Indiferent de preferinţe şi ideologii, cu toţii suntem de acord că prin proiecte cu finanţare nerambursabilă europeană putem dezvolta la nivel de instituţie, localitate şi regiune pentru a constitui o ţară demnă de a fi membră a UE, aducând standardele europene la nivel de cetăţean.” 

Un aspect important pe care l-a menţionat Directorul General al „Teleradio Moldova” ţine de direcţiile de interes ale TRM, şi anume promovarea ideii de europenitate şi dezvoltarea TRM ca instituţie, cu ajutorul fondurilor europene.

Teleradio Moldova a participat toamna trecută la un asemenea eveniment în suburbia Budeşti a Chişinăului şi în oraşul românesc Arad,  iar la începutul lunii ianuarie la Iaşi. 

Comentarii