Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

20 Feb. 2020 / 16:05

Cele mai frumoase romanţe vor răsuna la cea de-a 24 ediţie a festivalului „Crizantema de Argint”

Cântată la bucurie şi la tristeţe, atât de veche şi mereu tânără; romanţa revine în scena profesionistă! De astăzi şi până în 22 februarie la Filarmonica Naţională se va desfăşura cea de-a 24-a ediţie a festivalului-concurs de romanţe „Crizantema de Argint". Evenimentul este susţinut financiar de Direcţia Cultură a primăriei Chişinău, transmite Moldova 1.

Stelian Curcă, student în primul an la medicină, a decis să participe la festivalul de romanţe.

„Consider că muzica şi medicina pot fi combinate. Îmi place foarte mult anume acest gen liric, transmit un mesaj foarte puternic”, a menţionat Stelian Curcă.

Expresie a sufletului plin de dor sunt romanţele interpretate de Galina Ursu, stabilită în Italia.

„Romanţa o cânt numai acasă ,acolo cânt alt gen de muzică. Pentru mine romanţa a fost ceva aparte, dragostea vieţii mele”, spune Galina Rusu, participantă.

„Prima dată cochetez cu partea de creaţie, v-oi interpreta o romanţă în primă audiţie la secţiunea creaţie. Romanţa este un fel de suflet al minţii, este rădăcina din care noi ne tragem, este ceva care ne duce mai departe”, a relatat Marius Mitrofan, participant din Bucureşti.

Solista orchestrei „Rapsozii Botoşanilor", Alina Huţu a îndrăgit romanţa doar de doi ani.

„De atunci mi s-a lipit de suflet  acest gen muzical. M-am înscris la acest concurs, vreau să cânt romanţă alături de  oamenii deosebiţi din orchestra "Folclor" de la Chişinău, conduşi magistral de Petre Neamţu”, a spus Alina Huţu, participantă din Botoşani, România.

În debutul festivalului vor răsuna romanţe  de Constantin Rusnac.

 „Cum poate să nu fie frumoasă romanţa, dacă în textele lui Grigore Vieru sau Dumitru Matcovschi este deja pusă muzică şi trebuie numai să ai dibăcia s-o scoţi de acolo şi s-o aduci în faţa publicului”, a menţionat Constantin Rusnac, compozitor.

Natalia Tanaseiciuc  a venit  de la Praga special pentru a interpreta romanţe compuse de Constantin Rusnac.

 „Pentru mine este o muzică specială, eu am crescut cu ea, cânt  romanţele lui Constantin Rusnac de la 15 ani”, a precizat Natalia Tanaseiciuc, solistă.

În preajma festivalului, orchestra „Folclor” şi maestrul Petre Neamţu nu  au clipe de răgaz.

 „Avem mult de lucru, interpreţii sunt diferiţi şi e o atmosferă de creaţie foarte interesantă pentru orchestră şi pentru cei care cântă romanţa", a spus Petre Neamţu, director Orchestra „Folclor”.

 „ La creaţie anul acesta  sunt doar nouă piese în primă audiţie, la interpretare vor fi  tot nouă concurenţi. Va fi un regal frumos al romanţei, al nobleţii, al frumuseţii trei seri la rând”, a conchis Silvia Goncear, artistă a poporului

„Crizantema de argint” va culmina în data de 22 februarie cu  decernarea premiilor şi concertul de gală al laureaţilor, urmate de recitalurile interpreţilor consacraţi în genul romanţei.

Comentarii