Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

06 Apr. 2022 / 19:22

Distinsul poet, Anatol Gugel îşi marchează jubileul de 100 de ani /VODEO/

La vârsta venerabilă de o sută de ani pe care-i sărbătoreşte astăzi, rămâne aceeaşi persoană cu verticalitate, cu gândul la creaţie, la semeni şi la timpurile pe care le trăim. Vorbim despre distinsul poet, eseist, publicist Anatol Gugel, şirul distincţiilor căruia a fost completat astăzi cu medalia „Nicolae Milescu Spătaru", acordată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, relatează Moldova 1.


„Casa lui Anatol Gugel era plină de oaspeţi, care au venit cu flori, diplome şi o medalie. „Academia apreciază foarte mult contribuţia pe care dumneavoastră aţi adus-o la dezvoltarea culturii, literaturii, avem brevetul la medalie. O medalie foarte importantă, distincţia „Academiei de Ştiinţe”. Felicitări! La mulţi Ani!”, a spus Victor Moraru, vicepreşedinte AŞM.

La cei 100 de ani împliniţi, Anatol Gugel citeşte şi scrie fără ochelari, iar inspiraţia, spune el, nu are vârstă. „La 100 de ani totuşi se creează. Eu pot să nădăjduiesc să mai scriu ceva. Încep un nou 100 de ani”, a confesat omagiatul. „Atunci când între suflet şi trup există o coeziune, atunci şi omul e mai fericit şi poate să scrie”, a precizat poetul.

„Este unicul poet ajuns la vârsta de 100 de ani. Este viabil, are o logică perfectă. Poezia lui este una extraordinar de frumoasă”, a menţionat Teo Chiriac, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

„Anatol Gugel este poetul profund, liric. A învăţat de la natură o lecţie de omenie şi ne-a amintit mereu că între om şi natură este o unitate sfântă care trebuie respectată”, a declarat Mihai Cimpoi, academician.

Poetul s-a născut în data de 6 aprilie 1922, la Iaşi. Şi-a petrecut copilăria şi toată viaţa la Chişinău, unde a muncit la mai multe publicaţii. Scrie versuri.

Comentarii