Sursa imaginii: moldpres.md
Postat de: Mazur Rodica
Ştiri / Cultură
24 Noi. 2019 / 14:16
Expoziţie comemorativă la Muzeul Naţional de Artă
„O aleasă a artelor frumoase, distinsă aristocrată” - astfel o numea marele scriitor Aureliu Busuioc pe Esfira Grecu, un reper al ceramicii naţionale, de la naşterea căreia se împlinesc 100 de ani. Acesta a fost un bun prilej pentru a organiza o expoziţie aniversară la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Şi deoarece ceramista Esfira Grecu a fost soţia, cea care a investit mult suflet şi energie în creaţia marelui pictor Mihail Grecu, de la naşterea căruia s-au împlinit 103 ani, fiica Tamara Grecu-Peicev şi ginerele Dumitru Peicev au avut frumoasa idee de a prezenta într-o expoziţie comună creaţia ambilor celebri artişti, relatează Moldova 1.
„A fost gândul meu pentru că ei lucrau împreună, toată viaţa au fost împreună şi este normal şi logic ca să fie expuşi împreună”, a declarat Tamara Grecu-Peicev, artist plastic, fiica pictorului Mihail Grecu.
Privitorii au şansa să vadă, în premieră, lucrările expuse.
„Sunt lucrări prima oară expuse în public şi doar două sunt din colecţia Muzeului „Maternitate” şi portretul pictoriţei Ada Zevin, în rest sunt toate din colecţia familiei şi această colecţie de obiecte de ceramică realizate de Esfira Grecu, care a fost una dintre ceramistele noastre renumite în secolul 20. Îmbinăm aceste două discursuri plastice, a reuşit o expoziţie de mare valoare”, a spus directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Majoritatea lucrărilor de pictură au fost restaurate şi salvate de la degradare după inundaţiile atelierului lui Mihail Grecu din 1995.
Celebrul cuplu de creaţie a adus schimbarea mentalităţii în domeniul artelor plastice, a elaborat schiţe, costume şi scenografia unor spectacole teatrale. Şi deşi Esfira Grecu parcă s-ar fi aflat în umbra marelui maestru Mihail Grecu, bijuteriile plăzmuite de ea din ceramică erau numite de bunul prieten al familiei-Aureliu Busuioc „Boabele de aur ale unui talent autentic”.
„E prima dată când văd unele lucrări de ceramică, care sunt foarte valoroase pentru acele timpuri. De rând cu ceramica de tirajare, ea a făcut opere de unicat”, a precizat criticul de artă, Tudor Stăvilă.
În cadrul vernisajului a fost abordată şi problema fondării unui muzeu în memoria lui Mihail Grecu.
La rândul lor, tinerii artişti afirmă că valorosul patrimoniu cultural merită a fi promovat şi cunoscut în întreaga lume.
Expoziţia de ceramică şi pictură anticipează o suită de manifestaţii prilejuite de cea de-a 80 aniversare de la fondarea Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
Comentarii