Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Renata Verejanu

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

05 Sep. 2020 / 20:31

Festivalul Internaţional de Poezie „Renata Verejanu” a reunit peste 500 de oameni de creaţie din lume

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Renata Verejanu” a culminat într-un mod deosebit. În premieră, spectacolul de gală şi decernarea premiilor s-au desfăşurat în aer liber, pe Aleea Clasicilor literaturii române. Dincolo de trofee, diplome, învingătorii s-au bucurat de Antologia Festivalului, tot ediţia a şaptea, ce reuneşte creaţiile poeţilor, compozitorilor, artiştilor plastici care au participat la eveniment, relatează Moldova 1.

Anatol Caraman din Mereni, Anenii Noi, este inginer mecanic, însă pasiunea pentru poezie l-a adus în premieră la festival cu o creaţie proprie.

„Am scris versuri dedicate poeziei. Aşa meditând mi-a venit ideea că poezia e ceva care ne încălzeşte, care ne cuprinde, care ne dă speranţă”, a spus Anatol Caraman.
„Aici se întâlnesc oamenii care trăiesc cu poezia în suflet, iar cei care trăiesc cu poezia în suflet trăiesc cu speranţa în ziua de mâine”, a menţionat Petru Rotaru.

Este o ediţie specială, spune protagonsita Festivalului Internaţional de poezie „Renata Verejanu".

„Nu doar din motivul că avem timpuri foarte grele şi s-ar părea că poezia e marginalizată, dar iată că la această ediţie au participat 500 de oameni de creaţie din Canada, Australia, SUA, din toate judeţele României, din toate raioanele Republicii Moldova”, a relatat Renata Verejanu, organizatoarea festivalului.

„Pe doamna Renata Verejanu o cunosc demult, prin anii 80 era cu Leonida Lari, Lidia Istrati pe linia întâia în lupta de eliberare naţională. M-am convins că este o femeie foarte-foarte activă", a spus Victor Ciobanu, participant.

Festivalul are menirea şi de a încuraja tinerele talente.

„Îmi place să compun poezii, să le spun, îmi place să particip la concursuri”; a spus Nica Sîrbu, participantă.

Unul dintre deţinătorii premiilor, actorul de teatru şi film Victor Soţchi Voinescu, stabilit la Paris, l-a delegat pe bunul său prieten Mihai Iorga să-i recite versurile.

„Mă bucur mult, colegul meu Victor Soţchi demult scrie versuri, e un observator foarte subtil al lumii, vieţii, existenţei umane”, a afirmat Mihai Iorga, actor.

Pentru participanţi, de neuitat au fost şi clipele când distinse personalităţi ale culturii naţionale le-au înmânat premiile.

„Această manifestare frumoasă culturală de poezie este o dovadă că mai sunt scântei în spiritul acestui popor. Un eveniment mare care ne va aduce acasă ceea ce e în fiecare dintre noi, casa care se cheamă credinţă, se cheamă patrie, casa spiritului”, a menţionat Eugen Doga, membru juriu.

Creaţiile participanţilor au fost incluse într-o antologie.

„Este antologia a şaptea. Festivalul se bucură de o adevarată bibliotecă. Esenţial este că aceşti oameni de creaţie apar în această antologie frumoasă”, a declarat Renata Verejanu.

Evenimentul a fost transmis pe reţelele de socializare. Şi participanţii din depărtare s-au bucurat de cântec, poezie, starea de bine ce domină pe Aleea Clasicilor Literaturii Române.

Comentarii