Sursa imaginii: tvrmoldova.md
Postat de: Cornelia Stefoglu
Ştiri / Cultură
01 Sep. 2021 / 19:21
(VIDEO) Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova
Talentul, inspiraţia, munca la masa de scris s-au bucurate de recunoaştere la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM). Au fost acordate 21 de premii din partea Juriului de specialitate, Consiliului Uniunii Scriitorilor şi Fondului Literar din Moldova, relatează Mesager.
„Cel mai important eveniment literar, un moment de bilanţ şi de totalizare a creaţiei literare, care s-a editat pe parcursul unui an şi, în felul acesta, se configurează un tablou al momentului literar actual”, a declarat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
La compartimentul proza s-au învrednicit de premii Val Butnaru si Lucreţia Bârlădeanu.
„Bucură întotdeauna când munca ta este apreciata şi, mai ales, când este apreciata de colegi. Este o carte în care am încercat sa fac o punte de legătură între est si vest”, a menţionat Lucreţia Bârlădeanu, deţinătoarea Premiului pentru cartea de proză.
Premiul pentru poezie i-a fost acordat lui Grigore Chiper pentru cartea „Seminţe de betel”.
„Este, de fapt, o recunoaştere din partea breslei şi mă bucură nespus acest premiu. Toate cărţile noastre sunt de suflet pentru că ne reprezintă pe noi, dar la această carte am lucrat poate mai mult decât la altele”, a menţionat Grigore Chiper, deţinătorul Premiului pentru cartea de poezie.
Volumul „Scriitorii când nu scriu…”, conceput de doi buni prieteni - regretatul maestru fotograf Nicolae Răileanu şi scriitorul Mihai Poiată - s-a învrednicit de Premiul pentru cartea de memorialistică.
„A fost o muncă foarte însufleţitoare şi înălţătoare, am lucrat foarte productiv. Mereu am avut senzaţia că stă în spatele meu şi se uită de după umăr ce fac, cum fac şi, de fiecare dată, m-am întrebat dacă i-ar plăcea lui Nicolae, ar fi de acord de felul cum am selectat imaginile”, a mărturisit Mihai Poiată, fotograf, deţinătorul Premiului pentru cartea de memorialistică.
Un titlu cu semnificaţii are cartea „Dublu 57”, debutul pictorului Anatol Rurac în literatură.
„M-am născut în 1957 şi scris-o la 57 de ani, deci m-au dominat aceste cifre pentru că cifrele sunt pentru noi foarte necunoscute, noi încă nu le-am înţeles misterul. E un debut întârziat, despre ce e? Despre om, istorie…”, a declarat Anatol Rurac, deţinătorul Premiului pentru cartea de debut.
„Acest premiu este acordat prima dată şi ţine de momentul care reflectă nu atât relaţiile culturale, cât arhiva relaţiilor culturale: e vorba despre jurnale, e vorba despre volumele de exegeze literare”, a menţionat Vitalie Răileanu, deţinătorul Premiului relaţii culturale.
Premiul de excelenţă a fost acordat poetei Irina Nechit, iar Premiul Opera Omnia - Marcelei Benea.
„E o surpriză şi pentru mine pentru că nu am râvnit niciodată acest premiu. Premiul a fost pentru mine, dacă a spus cineva că a citit poezia mea şi i-a plăcut, sau zilele când scriu sunt cel mai mare premiu, dar dacă colegii mei au găsit de cuviinţă că merit, atunci n-am decât să le mulţumesc”, a declarat Marcela Benea, deţinătoarea Premiulului „Opera Omnia”
În context, Nina Corcinschi a venit cu o sugestie mai neobişnuită pentru asemenea momente.
„Ceea ce lipseşte în spaţiul nostru literar e o rubrica într-o revistă literară, în care să se vorbească despre cărţile proaste, să se despartă grâul de neghină, că tare multă maculatură vine la Uniunea Scriitorilor”, a declarat Nina Corcinschi, preşedinta juriului.
La diferite compartimente, premiile au fost în valoare de zece, şapte şi cinci mii de lei.
„Suportul financiar l-a asigurat Uniunea Scriitorilor, dar şi Primăria Municipiului Chişinău, Direcţia cultură, care acordă trei premii, cele mai importante sub aspect financiar, şi Pretura Buiucani, care acordă două premii”, a specificat Arcadie Suceveanu, preşedintele USM.
Cărţile premiate au fost selectate de juriu din cele 160 de titluri apărute în 2020.
Comentarii