Ştiri

Sursa imaginii: canal2.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

15 Aug. 2022 / 22:44

La cei peste 80 de ani confecţionează covoraşe şi tobiţe naţionale. Istoria meşterului popular Zinaida Moroz (VIDEO)

A ţesut cele mai frumoase covoare, apreciate la expoziţiile naţionale şi internaţionale. Iar acum confecţionează covoraşe mai mici şi tobiţe naţionale. La cei peste 80 de ani, Zinaida Moroz, meşter popular din Grozeşti, raionul Nisporeni, vrea ca lucrările confecţionate de ea să rămână în Casa Mare a satului natal, relatează Moldova 1.

 „Mă întreabă lumea: dar ce-ţi mai trebuie? Fiindcă îmi place şi vreau să rămână. Vreau să facem o casă mare şi toate lucrările care le-am făcut să le donez acolo”, a menţionat meşterul popular Zinaida Moroz.

O mică parte din covoraşele, trăistuţele ţesute în ultimii ani de Zinaida Moroz au fost expuse la Biblioteca municipală B. P. Haşdeu din Chişinău.

 „Acesta e Pomul vieţii, acum fac covoraşe mai mici, înainte când eram mai tânără teşeam covoare mari vreau să rămână tradiţia poporului nostru”, a adăugat meşterul popular.

În acest context, meşteriţa are un mare regret.

 „La noi în sat, de exemplu, până în 1995 la fiecare casă se ţesea ceva, sau în stative verticale, sau în stative orizontale, covor sau prosop, faţă de masă, dar acum la Grozesti nu mai ţese nimeni. De ce e atât de important sa continuăm tradiţia. Avem material, mai cresc oi la ţară, îţi faci un covor, el ţine peste sută de ani dacă e păstrat bine. Am trăit 80 de ani, poate, dacă vrea Domnul să mă mai lase să fac umbră pe pământul acesta - o să mai ţes”.

Potrivit Zinaidei Moroz, cea mai mare expoziţie de covoare pe care a avut-o a fost la Bucureşti. A mai expus în Germania şi Italia, a participat la cele mai importante expoziţii naţionale.

Comentarii