Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

15 Mar. 2021 / 16:00

Poetul Nicolae Dabija a fost condus pe ultimul drum

Drapele în bernă, doliu naţional, durere nemărginită în sufletele tuturor celor care l-au deplâns şi condus astăzi pe ultimul drum pământesc pe Nicolae Dabija: poetul şi port-drapelul renaşterii naţionale. A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din capitală, alături de alte mari personalităţi ale culturii şi istoriei noastre, relatează Mesager.

Muzica funebră interpretată de orchestra prezidenţială şi o mulţime de oameni profund îndureraţi de pierderea irecuperabilă a simbolului luptei noastre pentru Libertate - Nicolae Dabija. Un destin exemplar, care a început în familie, în satul Codreni, raionul Cimişlia.

„Tot neamul Dabija este profund religios. Aşa a fost şi academicianul Dabija, un om al credinţei, un om care a spus adevărul, a ştiut să îngenuncheze în faţa altarului”, afirmă protoiereul Octavian Moşin.

„O mare tristeţe. Încă nu mi-am revenit, am avut nopţi de insomnie, am adunat toate cărţile cu autografe, fotografiile. Încă o dată am înţeles ce înseamnă o personalitate extraordinară, şi nu doar ca scriitor, ci şi ca luptător şi prieten”, a menţionat scriitorul Ianoş Ţurcanu.

Nicolae Dabija a fost o personalitate piramidală, susţine academicianul Mihai Cimpoi.

„Este poet, aşa cum zicea şi el că sunt poeţi de bibliotecă şi poeţi care ies din bibliotecă. El a ieşit din bibliotecă pe baricade atunci când erau la mijloc destinele neamului nostru, destinele limbii române, adevărul istoric. El a format conştiinţa naţională a românilor basarabeni”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

În calitate de membru corespondent al Academiei de Ştiinte a Moldovei (AŞM), Nicolae Dabija a realizat proiecte ce ţin de ştiinta contemporană, de promovarea unei societăţi moderne bazate pe cunoaştere.

„A fost, de fapt, un ambasador al culturii noastre, a făcut punţi între cultura noastra şi a altor popoare, a fost un model de slujire a neamului, a literelor şi ştiinţei”, a specificat Ion Tighineanu, preşedintele AŞM.

Cu durere şi respect a venit să-şi ia rămas bun de la regretatul poet o delegaţie de senatori şi deputati din Parlamentul României.

„Cuvintele sunt de prisos. Avem astăzi durere în suflet, atât pentru dispariţia acestui om minunat, cât şi pentru colegul nostru George Simion, care în acest moment suferă cu lacrimi în ochi la hotar. Din păcate, nu a putut să fie alături de ultimul drum al lui Dabija”, a precizat Daniel Gheorghe Rusu, deputat în Parlamentulul României.

Şi autorităţile au venit cu un cuvânt de preţuire şi recunoştinţă.

„Este un mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pe parcursul vieţii. Faptul că astăzi pot scrie româneşte, cu grafie latină se datorează regretatului Nicolae Dabija. Sunt mândru că în programele şcolare tinerii îi vor învăţa opera decenii înainte”, a declarat premierul în exerciţiu, Aureliu Ciocoi. 

„Unul dintre titanii literaturii române a plecat în eternitate, dar ne-a lăsat o temă pentru acasă. Nicolae Dabija, îţi promitem că vom face totul pentru a valorifica moştenirea literară pe care ne-aţi lăsat-o”, susţine ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Lilia Pogolşa.  

Iar deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au apreciat lupta lui Nicolae Dabija pentru adevăr.

Funeraliile au fost organizate de către Primăria municipiului Chişinău.

„Poeţii nu mor, ei trec în mit. De astăzi, Nicolae Dabija se înalţă în ceruri, fiind o carte deschisă ce ne-o lasă moştenire, valorile promovate pe parcursul vieţii”, a spus Angela Cutasevici, viceprimara de Chişinău.

Evocările alternau cu versurile şi melodiile inspirate din creaţia poetului. Amintim şi emblemeticele versuri ale lui Nicolae Dabija: „Doru-mi-i de dumneavoastră ca unui zid de o fereastră”. De acum înainte au o conotaţie deosebită: fereastra plină de lumină divină fiind chiar opera poetică, faptele şi idealurile lui Nicolae Dabija ce merită a fi continuate.

Îmbrăcată în doliu, şi baştina scriitorului, publicistului, academicianului Nicolae Dabija îşi ia rămas bun de la distinsul ei fiu, cu durere-n suflet şi cu speranţa în realizarea idealurilor dabijiene, relatează Radio Moldova Actualităţi.

 

Comentarii