Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

03 Aug. 2022 / 19:56

Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu, ar fi împlinit 87 de ani (VIDEO)

A fost şi rămâne un simbol al harului răsărit din neamul nostru, o stea care a strălucit pe cele mai prestigioase scene de operă din lume, iar în 1967 a cucerit titlul cea mai bună Cio-Cio-San din lume. Vorbim despre regretata primadonă a Operei Naţionale Maria Bieşu, care ar fi împlinit astăzi 87 de ani, informează Moldova 1.


Vocea Mariei Bieşu, dramatismul, căldura din timbrul ei irepetabil continuă să-i fascineze pe melomani. 

„Nu ştiu dacă până la sfârşitul secolului acesta o să mai avem o asemenea voce pentru că este o mare raritate, este o bijuterie a neamului nostru, aşa un mare talent care l-a născut poporul nostru va fi veşnic în memoria celor care au cunoscut-o şi a generaţiilor viitoare” a remarcat doctorul în studiul artelor, Aurelian Dănilă. 

Când era în viaţă Maria Bieşu, ziua de 3 august era o mare sărbătoare „Deja sunt 10 ani de când nu sărbătorim această zi împreună. E foarte trist, dar ne bucurăm că sunt oameni care-şi amintesc că a fost aşa o stea”, a menţionat nepoata primadonei, Tatiana Chiriliuc.
 
„Viaţa, idealurile Mariei Bieşu continuă în activitatea Teatrului Naţional de Operă şi Balet ce-i poartă numele, în şcolile de muzică. Cel mai important este faptul că festivalul internaţional de operă şi balet pe care l-a fondat Maria Bieşu în 1990 are continuitate”, a spus Marina Chiriliuc.

În septembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) va avea loc ediţia a 30-a a Festivalului Internaţional „Maria Bieşu”.

„Îi simt lipsa Mariei Bieşu, mai ales, când vine vremea şi pregătim acest festival. Dumneaei era un generator de idei, un generator de emoţii pozitive. În acest an, în special, avem invitaţi din 10 ţări: România, Ucraina, Italia, Taiwan şi Spania”, susţine directorul artistic al TNOB, Nicolae Dohotaru.

Un muzeu în memoria regretatei primadone a fost inaugurat în satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă, unde s-a născut la 3 august 1935, Maria Bieşu, cea mai bună Cio-Cio-San a lumii. 

Comentarii