Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Mar. 2021 / 19:00

Rămas-bun de la scriitorul Nicolae Dabija

Despărţirea de marele scriitor patriot Nicolae Dabija a început în această seară la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde a fost depus sicriul cu corpul neînsufleţit al tribunului libertăţii. Zeci de oameni îndureraţi au venit să-şi ia rămas-bun de la academician, spunând că neamul nostru va fi de astăzi mai pustiu. Funeraliile vor avea loc mâine, la Cimitirul Central din capitală, relatează Mesager.

Un ultim popas al lui Nicolae Dabija la biserică a avut loc în preajma sfintelor icoane, aproape de care poetul a fost în viaţă şi în creaţie.

Purtând în suflet vocea, prezenţa scriitorului, versurile sale, dar şi lupta pentru valorile naţionale, precum limba română, alfabetul, tricolorul, adevărul istoric, oamenii veneau să-şi ia rămas-bun cu flori, aprindeau lumânări. Ei spun că dispariţia poetului a marcat nu doar literatura română, dar şi istoria neamului.

„Nu l-am pierdut doar pe tata, am pierdut şi cel mai bun prieten. A fost un părinte bun, blând. Mi s-a rupt sufletul astăzi în cioburi. Am impresia că şi sufletul a ieşit din mine”, a declarat fiica poetului, Doina Dabija.

„În Parlament era activ, era tânăr, avea înţelepciune şi la acea vreme a preluat Literatura şi Arta. Era tribunul oriunde, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a menţionat protoiereul Ioan Ciuntu, deputat în primul Parlament.

„Am rămas orfani”, spun colegii academicianului de la publicaţia „Literatura şi Arta”, al cărei director Nicolae Dabija a fost timp de peste trei decenii. 

„Am suferit o pierdere grozavă, a trecut în eternitate părintele nostru spiritual Nicolae Dabija, suntem orfani”, a spus Andrei Moroşanu, şef de secţie la „Literatura şi Arta”.

Vasile Grozavu, preşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, a avut o misiune din partea prietenilor de peste Prut.

„Am adus coroana din partea familiei Păunescu, din partea Consiliului judeţean Alba Iulia, unde Dabija e cetăţean de onoare. Mare tristeţe, a fost unul din cei mai mari unificatori, doritori de ţară unită”, spune Vasile Grozavu.

Şi luptătorii pentru independenţă au venit să-şi ia rămas-bun.

Mărturie a respectului şi dragostei, neuitării lui Nicolae Dabija este şi maratonul poetic online ce va fi organizat luni, în ziua înmormântării poetului, de conaţionalii noştri din mai multe ţări. De departe vor fi aproape de trista ceremonie funerară prin versurile poetului despre dragoste, libertate şi unire.

Comentarii