Aproximativ 50 de mii de tone de mere moldoveneşti ar putea ajunge pe pieţele europene
Republica Moldova ar putea exporta o cantitate record de 50 de mii de tone de mere pe pieţele Uniunii Europene, în perioada 2022-2023, declară Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Aceasta pe fundalul unei reduceri considerabile a cantităţilor de mere, estimate pentru anul curent, informează Radio Moldova.
În următorii ani, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare îşi propune să exporte în jur de 50 de mii de tone de mere în Uniunea Europeană, acest fapt datorită şi dublării cotelor de export pentru produsele moldoveneşti care ajung pe piaţa comunitară. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea afirmă că aceasta reprezintă o creştere considerabilă, comparativ cu anul trecut.
„Am ajuns la cantitatea de 80 de mii de tone pe care o putem exporta în Uniunea Europeană. În acest an Ministerul Agriculturii, împreună cu comunitatea de agricultori îşi propune ca un obiectiv să ajungem anul 2022-2023 la cantitatea de 50 de mii de tone măr exportată în Uniunea Europeană (UE). În 2021, Republica Moldova a exportat 1100 de tone de măr în UE. E lucru inadmisibil, această dimensiune agricolă în care agricultorii alături de Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, Ministerul Agriculturii şi de Guvern au investit zeci de milioane de euro. Era (ţara noastră n.r.) extrem de dependentă de o singură piaţă, lucru care ne făcea absolut vulnerabili în faţa oricărei probleme apărute din partea oricărui jucător de pe piaţa merelor”, a explicat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
În Republica Moldova suprafaţa totală a livezilor de măr constituie circa 57 mii de hectare, fiind cea mai cultivată cultură pe teritoriul ţării.
În anul 2022 se estimează o recoltă de circa 485 de mii de tone de mere, cu 180 de mii de tone, mai mică faţă de anul trecut, din cauza condiţiilor nefavorabile climatice.
Până acum, circa 95% din exporturile de mere moldoveneşti erau îndreptate către Rusia. Actualmente, din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă şi a Războiului din Ucraina, producătorii din Republica Moldova au fost nevoiţi să se adapteze şi să găsească noi pieţe de desfacere. Totodată, la mijlocul lunii iulie, Uniunea Europeană a dublat, pentru un an, cotele de produse moldoveneşti care pot fi exportate fără taxe vamale pe piaţa comunitară. Printre acestea se numără prune, mere, struguri, cireşe, suc din struguri, usturoi şi roşii.
În acest an, numărul ţărilor în care Republica Moldova exportă mere a crescut de la nouă la 29.
Până la sfârşitul acestui an, Republica Moldova ar putea să semneze şi un Acord de liber cu Egiptul, pentru fructele moldoveneşti, ceea ce va extinde posibilităţile de export ale ţării.
Comentarii