Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

18 Mai 2022 / 10:12

Sergiu Gaibu: Inflaţia fără precedent se datorează dependenţei totale de resursele energetice importate

Inflaţia fără precedent din ţara noastră este cauzată de dependenţa totală de resursele energetice importate, Republica Moldova fiind singura ţară din regiune care nu are resurse energetice proprii. Declaraţiile au fost făcute de către ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul Ediţiei Speciale de la postul public de televiziune.


Ministrul a explicat că scumpirea resurselor energetice se reflectă direct în preţurile la produse şi servicii.
„Moldova este unica ţară în regiune care este dependentă sută la sută de sursele energetice externe. Preţurile le resimţim cu toţii. Preţul motorinei şi al benzinei este direct conectat cu preţul internaţional al acestor produse. Vedem zilnic fluctuaţiile preţurilor la aceste produse, exact cum se întâmplă pe piaţa internaţională. Din acest motiv am limitat adaosul comercial la o serie de produse de importanţă socială, ca să diminuăm acest impact”, a declarat Sergiu Gaibu.

Totodată, ministrul Economiei a menţionat că scumpirea semnificativă a unor produse alimentare se explică prin faptul că, de la începutul războiului, au fost stopate parţial importurile din Ucraina, iar producătorii locali nu pot, deocamdată, acoperi cererea.

„Uleiul – au fost importuri masive în aprilie şi mai. Cantităţi mult mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul într-adevăr a fost mare în martie, când au fost atestate stopări de importuri din Ucraina. În aprilie, o bună parte din importuri deja au fost reluate. Această creştere este sezonieră, în fiecare an se înregistrează. Şi anul trecut s-a înregistrat o creştere a preţului la ulei cu 20-25%”, a declarat Sergiu Gaibu.

Totodată, în contextul scumpirii pastelor, ministrul a îndemnat agenţii economici să beneficieze de susţinere prin intermediul ODIMM, ca să valorifice potenţialul de producere a pastelor făinoase.

Potrivit Băncii Naţionale, până la sfârşitul anului, inflaţia ar putea ajunge la 31%. În luna aprilie, preţurile medii de consum, comparativ cu luna aprilie 2021, au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare cu 30,17%, mărfuri nealimentare - cu 19,13% şi servicii prestate populaţiei - cu 34,40%.

Comentarii