Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Internaţional

26 Noi. 2022 / 21:15

Milioane de ucraineni rămân, în continuare, fără curent electric. Apelul preşedintelui Volodimir Zelenski (VIDEO)

Din imaginile publicate de NASA se observă că întregul teritoriul ucrainean este, practic, învăluit în beznă, comparativ cu statele vecine. La câteva zile după ce Rusia a bombardat masiv Ucraina, şase milioane de oameni nu aveau vineri curent electric, anunţă preşedintele Volodimir Zelenski. La Kiev încă se lucrează la reluarea furnizării de energie electrică şi termică, în timp ce alimentarea cu apă a fost restabilită.

Aproape 130 de mii de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale. Alimentarea cu electricitate a fost restabilită în oraşul Herson. Totuşi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, îi îndeamnă pe cetăţeni, într-o adresare video, să economisească.

„Din această seară întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor, cât şi în Kiev. În total, peste şase milioane de locuinţe. Vă rog, în toate regiunile este necesar, ca şi până acum, să consumăm cu moderaţie energie electrică”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De asemenea, liderul de la Kiev a fost la Vîşhorod, un oraş la aproximativ 20 de kilometri nord de Kiev, unde loviturile ruseşti s-au soldat cu şase morţi şi zeci de răniţi.

În noaptea de 26 noiembrie, trupele ruse au tras aproape 60 de obuze asupra Nikopolului şi a oraşului vecin, Marhanets. Potrivit guvernatorului regiunii Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, a fost atacată o zonă rezidenţială. Tot astăzi, cel puţin şase persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra capitalei regionale, Dnipro.

Tot astăzi, 12 ucraineni au fost întorşi în Ucraina în cel mai recent schimb de prizonieri cu Federaţia Rusă. Potrivit şeful biroului preşedintelui, Andrei Ermak, unii soldaţi care au fost eliberaţi au luat parte la bătăliile de la Mariupol, precum şi în jurul centralei nucleare de la Cernobîl şi a Insulei Şerpilor.

Deşi ruşii distrug ce le iese în cale fără milă, Ministrul rus al Apărării a publicat sâmbătă imagini cu elicoptere de atac multifuncţionale care sunt folosite în Ucraina. Tot el menţionează că deşi sunt mici acestea apar de nicăieri, vin ca o surpriză şi odată lansate ajung la ţinte îndepărtate.

În cadrul unui eveniment, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a menţionat că folosirea armelor occidentale de ultimă generaţie în Ucraina este o bună experienţă pentru armata sa.

„Este o experienţă foarte bună, care ar trebui folosită pentru a creşte fiabilitatea şi caracteristicile de luptă ale noastre cu arme şi produse militare autohtone. Şi, desigur, trebuie să implementăm şi să încurajăm concurenţa internă”, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ministerul rus de Externe a denunţat Rezoluţia Parlamentului European prin care Rusia este calificată drept „stat sponsor al terorismului”.

„Acţiunea face parte dintr-o campanie politică dusă de Occident cu privire la ţara noastră şi nu are nicio legătură cu situaţia reală în lupta împotriva terorismului internaţional”, se precizează în comunicatul emis de Kremlin.

Amintim că Parlamentul European a votat miercuri la Strasbourg cu 494 de voturi Rezoluţia care califică Rusia drept „stat sponsor al terorismului” în conflictul din Ucraina, invitând cele 27 de ţări membre ale UE să adopte o rezoluţie similară.

Comentarii