Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

26 Noi. 2022 / 18:05

Proteste în China, în urma restricţiilor severe anti-COVID. Zece oameni au murit într-un incendiu, pentru că nu ar fi putut ieşi din case

Furia publicului din China faţă de extinderea resticţiilor COVID-19 în toată ţara a izbucnit în proteste în regiunea Xinjiang şi capitala ţării Beijing, în timp ce infecţiile la nivel naţional au înregistrat un alt record, transmite Reuters.

Manifestanţii au ieşit în stradă vineri seara în capitala Xinjiang, Urumqi, scandând „Încetaţi blocarea”. Nemulţumirea a fost amplificată după un incendiu produs joi seara într-o clădire înaltă din Urumqi, care a ucis 10 persoane. Mulţi internauţi bănuiesc că locuitorii nu au putut scăpa la timp, deoarece clădirea era parţial încuiată.

Potrivit imaginilor video distribuite în spaţiul public, oamenii au cântat imnul naţional al Chinei cu versurile: „Ridicaţi-vă, cei care refuză să fie sclavi!” în timp ce alţii au strigat că vor să fie eliberaţi de restricţii.

Potrivit Reuters, în oraşul Urumqi, cei circa 4 milioane de locuitori au fost obligaţi să nu-şi părăsească casele până la 100 de zile. Autorităţile din Urumqi au promis să elimine treptat restricţiile - deşi neagă că acestea au împiedicat oamenii să scape de incendiul de joi.

În capitala Beijing, unii rezidenţi închişi au organizat proteste la scară mică sau s-au confruntat cu oficialii locali cu privire la restricţiile de circulaţie impuse.

Comentarii