Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol/Volodimir Zelenski/Facebook

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Internaţional

25 Noi. 2022 / 16:25

Război în Ucraina: Lupte intense în mai multe regiuni, soldate cu morţi şi răniţi (VIDEO)

Ruşii au atacat cu rachete periferia oraşului Zaporojie şi au bombardat un spital, dar nu au fost raportaţi răniţi. Între timp, bombardamente au avut loc şi în Herson, soldate cu morţi şi zeci de persoane rănite. Atacul vine în contextul în care ucrainenii lucrează vineri pentru a repara infrastructura energetică deteriorată de loviturile masive ruseşti şi pentru a reaproviziona milioane de ucraineni rămaşi fără căldură şi lumină, pe măsură ce se apropie iarna. Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că strategia Moscovei de a ţine Ucraina în întuneric nu va slăbi determinarea ţării sale.


Mai multe rachete au lovit joi seara oraşul Herson recent recucerit de Ucraina. Ruşii au bombardat câteva cartiere rezidenţiale care nu au fost afectate anterior. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar zeci s-au ales cu răni grave. În urma exploziilor urmate de incendii, oamenii îşi căutau disperaţi rudele.

„Mergeam pe drum. Locuiesc în apropiere. Tocmai mă întorceam acasă când a avut loc explozia”, a spus Oleg Lupalo, locuitor al oraşului Herson.

„Acestea erau obuze, a fost o mulţime de scântei, ca nişte artificii”, spune Ludmila Povod, locuitoare a oraşului Herson.

„Kurt” un comandant al unei unităţi militare, a declarat că soldaţii ruşi au ocupat poziţii pe malul stâng al râului Nipro. În timp ce obiectivul Ucrainei este să-i fugărească pe ruşi, traversarea râului Nipro necesită o logistică complicată, deoarece ambele părţi au aruncat în aer podurile strategice.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a afirmat în mesajul transmis la nouă luni de la începutul războiului că lucrările pentru restabilirea alimentării cu electricitate, căldură, apă şi comunicaţii continuă. Preşedintele ucrainean a adăugat că tacurile în Herson continuă.

„Aproape în fiecare oră primesc rapoarte despre atacurile ocupanţilor din Herson şi alte comunităţi din regiune. O astfel de teroare a început imediat după ce armata rusă a fost forţată să fugă din regiune. Aceasta este răzbunarea celor care au pierdut. Ei nu ştiu să lupte. Singurul lucru pe care îl mai pot face este să terorizeze. Fie teroare energetică, fie teroare de artilerie, fie teroare de rachete - asta este tot ceea ce Rusia a degradat sub actualii săi lideri”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a declarat într-un interviu pentru BBC că ucrainenii vor rezista iernii grele care vine, în ciuda frigului şi a întreruperilor de curent provocate de atacurile ruşilor şi a subliniat că „fără victorie nu poate exista pace”.

„Rezistăm! Suntem gata să suportăm asta. Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat”, a spus Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei.

De la începutul războiului, peste 15 mii de persoane sunt date dispărute, atestă datele Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute. Nu se ştie câte dintre ele au fost deportate, ţinute în detenţie în Rusia, sunt în viaţă sau au murit şi au fost înhumate în gropi comune.

Comentarii