Ştiri

Sursa imaginii: impact.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Moldova 1 Promo

10 Iun. 2022 / 16:27

Summitul B9. Joe Biden: „SUA se angajează să apere flancul estic al NATO”. Iohannis: „Riscurile de securitate sunt în creştere”

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9. Sunt prezenţi la Bucureşti preşedinţii Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Bulgariei. „Riscurile de securitate la adresa României şi în regiunea Mării Negre sunt în creştere”, a transmis Klaus Iohannis, în debutul Summitului. De asemenea, preşedintele SUA Joe Biden le-a transmis un mesaj participanţilor.

Statele Unite „se angajează să apere flancul estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii şi să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina”, a transmis preşedintele Statelor Unite. Joe Biden le-a mai spus participanţilor la Summitul B9 că „aşteaptă cu nerăbdare să îi revadă la Summitul NATO de la Madrid”.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că Summitul are loc într-un moment crucial pentru NATO şi mai ales pentru statele de pe flancul Estic.

„Este o mare plăcere pentru mine să găzduiesc această întâlnire. Doresc să vă mulţumesc pentru acceptarea invitaţiei de a participa la cel de-al şaselea Summit al Formatului Bucureşti 9. Doresc să profit de această ocazie pentru a-l saluta călduros pe Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se alătură dezbaterii de astăzi în format online. Începând cu 24 februarie, suntem nevoiţi să gestionăm o situaţie de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică şi, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toţii împărtăşim evaluarea gravităţii ameninţărilor la adresa securităţii spaţiului euroatlantic, ca o consecinţă a războiului de agresiune ilegal şi imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Formatul Bucureşti 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor şi în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliaţi de pe Flancul de Est, dar şi la nivel transatlantic, cu privire la securitatea Alianţei ca un întreg”, a declarat preşedintele României.

Acesta le-a transmis participanţilor că „riscurile de securitate la adresa României şi în regiunea Mării Negre sunt în creştere”.

„Această reuniune este mai relevantă ca oricând, din cel puţin două perspective. În primul rând, evoluţiile dramatice din regiune reclamă o atenţie sporită şi o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul şi cooperarea stau la baza forţei noastre comune. Agenda de azi va aborda, în consecinţă, evoluţiile actuale de securitate din Ucraina şi impactul acestora asupra vecinătăţii extinse, inclusiv a celorlalţi parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova şi Georgia, dar şi asupra securităţii întregii Alianţe. În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepţional în care vom trasa traiectoria Alianţei pentru cel puţin următoarea decadă. La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu un impact major pentru securitatea noastră actuală şi viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul Noului Concept Strategic, punând apărarea colectivă şi Articolul 5 în epicentrul acţiunilor noastre şi implementând o transformare semnificativă a posturii de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, aşa cum am decis la 24 martie 2022, la Bruxelles. Deoarece riscurile de securitate la adresa României şi în regiunea Mării Negre sunt în creştere, consolidarea posturii NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară şi echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea şi abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfăşurare la nivel aliat, precum şi procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetăţenii noştri, răspunzând la ameninţările reale generate de Rusia”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

La Summitul B9 participă, prin videoconferinţă, şi preşedinţii Cehiei şi Slovaciei. Tot online va participa la summit şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precizează Administraţia Prezidenţială.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.

Comentarii