Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

26 Apr. 2022 / 21:39

Anatol Ţăranu: Suntem în toiul pregătirii unei invazii militare a Republicii Moldova /VIDEO/

La această etapă, propaganda instituţiilor subordonate Kremlinului denotă că Moscova pregăteşte o invazie. Afirmaţia a fost făcută, marţi, în cadrul emisiunii „Ediţie Specială” de la Moldova 1, de către comentatorul politic, Anatol Ţăranu, care a menţionat că „au apărut raţionamente ca Republica Moldova să fie atacată militar”.



Potrivit lui Ţăranu, aceste raţionamente constau în faptul că în ajunul sărbătorii de 9 mai, preşedintele rus, Vladimir Putin are nevoie de o istorie de succes. „Republica Moldova se potriveşte de minune pentru o asemenea istorie de succes. Este adevărat că logistica militară este deocamdată împotriva acestui interes. Calculele făcute de strategii ruşi nu o dată au dat greş. Să ne aducem aminte că ei credeau că războiul din Ucraina va fi unui scurt. Dacă e să mizăm doar pe calculele făcute de strategii de la Moscova, atunci am putea să greşim noi”, a declarat Ţăranu.

Potrivit analistului, la această etapă propaganda rusă lucrează pentru pregătirea unei asemenea invazii şi a făcut referire la presa rusă, care vehiculează insistent ideea că „Republica Moldova este ţinta României şi a NATO, iar Rusia ar trebui să anticipeze ocuparea ţării noastre de către România şi să-şi salveze conaţionalii din Transnistria. Şi că acest lucru poate fi făcut doar printr-o acţiune militară”, explică comentatorul politic.

Totodată, Ţăranu a spus că aceasta nu înseamnă că această invazie va avea loc, pentru că pentru a o efectua trebuie să fie întrunite mai multe condiţii. „Una dintre aceste condiţii este logistica militară, care trebuie să asigure această invazie. Deocamdată, atâta timp cât Odesa rezistă, nu există un culoar direct între forţele armate ruse şi Transnistria. Este greu de presupus că ei se vor încumeta să atace Republica Moldova”, a declarat Anatol Ţăranu.

În această situaţie, potrivit analistului, foarte mult depinde de informarea ce vine din partea guvernării Republicii Moldova. „Oficialităţile moldoveneşti sunt tentate să nu provoace panică în mediul cetăţenesc. Dar mă tem că această tentaţie creează cumva o stare de delăsare în raport cu nişte riscuri existente reale şi acest lucru ar putea să ne joace festa pe viitor”, a opinat Ţăranu. Potrivit lui, Republica Moldova ar putea folosi experienţa Ucrainei şi să ceară partenerilor de dezvoltare să furnizeze arme şi echipamente militare.

La rândul său, comentatorul politic, Corneliu Ciurea s-a arătat sceptic faţă de o asemenea măsură. Decizia „Ne transformă imediat într-o ţintă pentru armata rusă. Chiar dacă uneori ei mai ratează ţintele”, a spus Ciurea.

În opinia lui Corneliu Ciurea, Republica Moldova trebuie să-şi menţină linia de neutralitate. „Nu avem o armată foarte bine pregătită, dar tocmai acest lucru ne permite să enunţăm ideea unei neutralităţi de o manieră credibilă şi să nutrim speranţa că rachetele, lansate de armatele beligerante, nu vor ataca ţara noastră”, a declarat analistul.

Anatol Ţăranu a menţionat că acum foarte mult depinde de conjunctura din zonă. Potrivit unor experţi militari, ruşii ar încerca să blocheze Odesa, să o ocolească pe la nord şi să efectueze o conexiune cu regiunea transnistreană. „Dacă acest lucru se va întâmpla, joncţiunea se va produce, atunci pericolul pentru Republica Moldova va fi unul categoric şi nu ne va salva nimic, inclusiv nici faptul dacă am procurat rachete sau nu”, a mai spus Anatol Ţăranu.

La rândul său, politologul Octavian Milevschi a declarat că este foarte clar că Rusia nu vrea să se limiteze doar la Donbas şi că îşi doreşte tot litoralul Mării Negre până la ţara noastră. „În ultimele două zile se creionează un scenariu prin care Rusia va încerca să acceadă la acest teritoriu. Se pare că va încerca o operaţiune de desantare prin Bugeac şi prin Odesa. Cu siguranţă, ceea ce ce îşi va permite într-o intensitate mai mare, va fi prin lovituri cu rachete. La început, pentru a provoca, iar după pentru a-şi apăra conaţionalii. Aici va interveni armata ucraineană care este bine pregătită şi motivată (în jur de 30 de mii de soldaţi)”, a declarat Milevschi.

Potrivit lui, Transnistria nu poate rezista unei asemenea forţe militare, iar ruşii nu sunt capabili să-şi atingă obiectivele, prin urmare, e posibil să asistăm la un carnagiu similar cu cel de lângă Kiev. „Doar că de data aceasta în locul Kievului va fi Odesa şi anumite schije ale acestei campanii vor atinge şi Republica Moldova, prin Transnistria”, a mai punctat politologul specializat pe Europa Centrală şi de Est, Octavian Milevschi.

Varianţa integrală a emisiunii poate fi vizionată aici.

Comentarii